/ istock
Рекорден брой пожари обхванаха Перу през последните няколко седмици и опустошиха екосистемите на страната, след като пламнаха сухи гори, крайбрежни райони и Амазонската джунгла.

В Северно Перу животни от вида „очилата мечка“ избягаха от горите към близките градове, където част от тях бяха застреляни от изплашени граждани. Пасища и блата, които играеха ключова роля в съхранението на вода, се превърнаха в пепелища.
  „Тропическите гори обикновено не са податливи на пожари“, каза Пол Розолие – природозащитник и основател на „ДжънгълКийпърс“ (Пазители на джунглата), неправителствена организация за опазването на Амазонската джунгла в Перу. Розолие добави, че са видели изгорени костенурки, змии, птици и ягуари по време на последните си обиколки в засегнатите територии.   
  Глобалната информационна система за горските пожари, която проследява огнищата от сателит, показва че от началото на 2024 г. в Перу са горели около 10 400 пожара, което е повече от два пъти в сравнение с предишния рекорд през 2020 г., а изгорялата площ сега е близо 2,5 пъти по-голяма.

 Рекорден брой пожари са регистрирани тази година из цяла Южна Америка, като повечето от тях са били в Боливия, Бразилия, Аржентина и Парагвай.

„Тази година са засегнати повече райони, повече екосистеми и повече животински видове“, каза Луис Зари – юридически специалист в Перуанската общност по право на околната среда. Той добави, че както климатични, така и човешки фактори са довели до нарастването на броя на пожарите.

Освен по-малкото валежи и високите температури след края на феномена „Ел Ниньо“, провалените усилия за гасене на пожарите от правителствата и подпалени от човека огнища са довели до мащабните пожари, каза Зари.

Президентката на Перу Дина Болуарте призна, че страната няма ресурс за борба с пожарите и през септември обяви извънредно положение.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА