Д. Добрев: Най-важното нещо през тази година бе отдаването на концесия на блок Хан Аспарух
Д. Добрев: Най-важното нещо през тази година бе отдаването на концесия на блок Хан Аспарух / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в „Годината” на Дарик.
Чуйте цялото интервю с Добрев на Radio.DarikNews.bg:

При вас е „добър вечер” нали, вечер е в Япония? Къде сте точно?

Да в момента е девет без петнайсет, в Токио.

Включваме ви, защото икономическата криза е едно от събитията на 2012 г., но да използваме тази връзка, за да кажете дали виждате възможност инвестиции от Изтока да заменят липсващите инвестиции от Запада?

Не само че виждам възможност, но мисля, че това вече се случва. След форума в Китай знаете, че има три компании в производството на автобуси, които решиха да направят предприятия в България. Първото вече тази седмица подписа договора и започна реализация на проекта. Това е компанията BYD, в която акционер е и Уорън Бъфет, публична компания. Само първата фаза ще е 135 млн. евро. Има още две компании -  „Грейт уол” и „Тонг”, които в рамките на няколко месеца ще започнат своята инвестиция. Освен тях от страна на китайски компании в момента работим с Huawei, които смятат да разкрият център за споделени услуги и развоен център в България. Тази компания е втората по големина в света за информационни и комуникационни технологии и с повече от 35 млрд. долара оборот на година. Сигналите, които получаваме от Япония след форума вчера в Токио, също са много добри. Имаме поне две компании, които ще инвестират в България. Едната отново в сферата на автомобилопроизводството „Фуджикура”, които правят компоненти за автомобили. Но това, което мен повече ме радва е, че успяхме да намерим партньор от японска страна на българска компания в сферата на високите технологии - „Волаком”, която разработва система за безопасност по летищата. Сключила е преди няколко месеца договор с JFK, летището в Ню Йорк, и в момента намери партньор, с който ще реализира този свой проект, надяваме се във всички 99 летища в Япония. Системата е много иновативна и високотехнологична. Тя локира птици, които летят над пистите, и след като ги локира ги прогонва на 300 м разстояние. Така че аз съм истински щастлив точно затова, че успях да помогна на тази българска компания да се реализира в чужбина. Ще го правя не само за тази компания, но и за всяка друга компания, която има нужда от моята подкрепа.

Сега, добрата новина за вас от София е, че този път икономическата криза не е събитие на годината, остава чак на 3-то място в нашата класация, след като миналата година беше, а и преди отново е била точно кризата. Според вас свърши ли кризата през 2012 г.?

Вижте, това, че кризата не е новина номер 1 въобще не ме успокоява, защото ние имаме още много какво да постигнем в тази посока. Един процент икономически растеж е положителен и впечатляващ на фона на цяла Европа, която е отново в рецесия, но това далеч не е достатъчно за българските компании и за хората в България. Така че ние има много какво да направим в следващата година. Ще продължим усилията по привличане на инвестиции, за усвояване, ускорено усвояване на ОП „Конкурентоспособност”, където знаете, че за последните шест месеца разплатихме повече пари към бизнеса, отколкото за предходните почти шест години. Така че имаме още много какво да направим и следващата година трябва да подкрепим малко повече експортно ориентираните  предприятия. Трябва да поработим малко повече за новите пазари за туризъм Япония и Китай, които са много големи пазари. Трябва да продължим с инвестиционните форуми, за да промоцираме България като инвестиционна дестинация, да не чакаме инвеститорите да дойдат сами в България. Хубаво е, че колелото се завърта и вече имаме определени успехи в тази посока. Следващата година ще продължим с още по-големи усилия.

Атентатът в Бургас е събитието на годината. Вие виждате ли сигнали заради този атентат, заради опасения от дошлите вече в България терористи да бъдат отблъсквани инвестиции?

Аз мисля, че ситуацията след атентата се успокои. Ние знаете, че хвърлихме много усилия. Благодаря на моя колега министъра на туризма от Израел, който бе на посещение в България една седмица след атентата, непосредствено след това и аз бях в Израел. Публикувахме, направихме кризисен пиар в медиите в Израел, така че да… спадът да не е особено голям. Имаме спад,  регистрираме спад на броя на туристите от Израел, но се надявам това да е само за този сезон. Следващата година да нямаме такъв спад. А като цяло туристите от други дестинации се увеличиха. Ще завършим годината отново с ръст, и то с впечатляващ ръст на фона на останалата част от икономиката.

На второ място сред събитията на годината са дебатите за АЕЦ „Белене”. Не сте имал възможност да слушате, но министър-председателят и президентът казаха, че ще гласуват с „не”, отрицателно, против на референдума, което  впрочем е вашата позиция, вие я казахте тук в студиото. Тя остава непроменена, нали?

Да, аз моята позиция съм я заявил още март месец с внасянето на доклада до Министерския съвет съвместно с вицепремиера Дянков за спиране на проекта „Белене”, защото това според нас е един проект, който не отговаря нито на възможностите, нито на нуждите на България. Но  аз се учудвам, че тези две новини са новина номер едно и две в България, защото за мен най-важното нещо през тази година бе отдаването на концесия на блок „Хан Аспарух”. Това ще даде енергийна независимост на България след няколко години и според мен е най-важното нещо, което се случи през 2012 г. Успяхме да привлечем най-големите компании в света в проучването и добива на нефт и газ. Те участваха в нашия конкурс. Конкурсът приключи много бързо и печеливши в него бяха едни от най-големите компании в света - „Тотал”, OMV и „Репсол”, и те вече работят, вече започнаха своето проучване още от септември месец, така че… Ние в момента се намираме на максимум четири години и половина от момента, в който ще имаме доказаните български запаси на газ, които ще ни осигурят не само независимост, което не че не е важно, но по-важното е, че ще ни осигурят достъпна цена на газа.    

Сега, връзката не е много добра, затова нека оставим темата вие на коя от двете позиции сте за присъединяване на България към европейския банков съюз - веднага или чак като приеме еврото, за по-нататък, освен ако имате отговор с едно изречение за кое от двете сте.

Не, по-скоро аз бих искал да… това, не мисля, че е толкова важно на този етап, колкото останалите насоки, в които работим, включително подписването на новия договор за газа, за който бяхме обвинявани, че няма да има такъв, а видяхте, че не само че подписахме нов договор, а той е с 20% по-ниска цена, и то тази цена, тази отстъпка се равнява на повече от 300 млн. долара, които са в полза на бизнеса и хората в България. Това са за мен съществените теми, защото до известна степен темите, които вълнуват ЕС, са доста далече от нас в някои случаи.

Накрая, министър-председателят каза, че ще подаде оставка, ако тоталната забрана за тютюнопушенето бъде отменена. Президентът каза, че ще наложи вето. Вие бяхте сред говорителите на другата теза - че трябва да бъдат направени промени в полза на исканията на някои от ресторантьорите.

Вижте, аз знам позицията на премиера, знам категоричната позиция и на здравния министър. Все пак аз обаче отговарям за туризма и направих среща с туристическия бранш при мен в началото на седмицата и техните, така, финансови резултати и обороти са отчайващи в сравнение с миналата година. На мен самия никак… много повече ми харесва, когато в заведенията не се пуши, но в крайна сметка трябва тази, така, мисля, че трябва още веднъж добре да помислим дали сме готови да обречем голяма част от туристическия бранш на фалити. Аз не искам да давам решение, но съм за воденето на дебат в парламента по тази тема. Ако има широк консенсус между народните представители за облекчаване на този режим, без, разбира се, да се засягат правата на непушачите, аз бих подкрепил тази позиция.