Д-р Д. Ленков: Лекарите без пари в края на годината? Този филм го гледахме вече при Дянков
Д-р Д. Ленков: Лекарите без пари в края на годината? Този филм го гледахме вече при Дянков / снимка: БГНЕС

Ако Здравната каса не успее да плати извършената от болниците дейност за последните месеци на годината, лекарите ще бъдат принудени да излязат на протест. За това предупреди в интервю за Дарик главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков.

Той очерта проблемите в системата, като започна от Спешната помощ, където според експертите са нужни двойно повече средства в бюджета за догодина. Друг проблем са клиничните пътеки, които са сериозно недооценени. Като пример д-р Ленков посочи пътеките в педиатрията, акушерството и гинекологията, пневмологията, както и проблемите с плащането на труда на патоанатомите.

Освен, че искат държавата да започне да внася пълния размер на здравната вноска на осигурените от нея лица, от лекарският съюз призоваха политиците и институциите най-после да решат проблема с онези българи, които не внасят пари за здраве.

Успя ли за 100-те дни да излекува здравният министър в това правителство нещо от боледуващото ни здравеопазване или напротив -отваряме нови рани, за които тепърва ще търсим лек?

Ако трябва да бъде откровен, за тези 100 дни абсолютно нищо не се промени в системата на здравеопазването. Даже напротив, имаме сериозни индикации, че в края на годината, на базата на безотговорните действия, ако мога така да ги нарека, на предишното управление на Здравната каса в лицето на д-р Пламен Цеков и Надзорният съвет, който беше тогава, се очертава сериозна финансова дупка в размер на около 100 милиона лева в бюджета на касата. Изправена пред невъзможността да заплати за извършената от болниците най вече, този риск се очертава там, в болничното здравеопазване, извършената от лекарите в болниците дейност в последното тримесечие на 2013 г. Вие си давате сметка при това напрегнато ежедневие, в което ние живеем последните месеци, това напрежение, което съществува в обществения и политическия живот в България, до какво може да доведе.

Това какво означава за болниците - неплащане на извършена дейност, неплащане на заплати за лекарите?

Да, най-малкото това. И още по-голяма задлъжнялост на българските болници.

Засега не се очертава актуализация?

Разбрахме, че актуализация не би могла да се направи, едва ли ще има политическа воля за това, тъй като ни беше обяснено, че така ще се наруши Законът за държавния бюджет. Аз не съм финансист и не мога да дам точна преценка. Но пак казвам: ние този филм сме го гледали 2010 г., когато един господин, който се заявяваше като голям финансов гений, а всъщност се оказа един, меко казано, нарушител на закона - Симеон Дянков, първо, присвои 1,4 млрд. лева от здравни вноски, след което остави последните месеци на 2010 г. болниците без заплати.

Тогава имаше напрежение и протести, да чакаме ли същото в края на тази година?

Вижте, всеки иска, дори и лекар, дори и медицинска сестра, всеки работещ, всеки български гражданин, след като е положил труд, този труд да бъде заплатен.

Опасността е реална и този казус виси?

Този казус виси, защото в момента предстои заседание, следващите няколко дена може би, на Надзорния съвет на касата, където да бъде взето решение да бъде отблокиран резервът от 269 милиона лева. Резервът, който е за екстрени случаи.

Но въпреки това отблокирване той няма да стигне?

Той няма да стигне. Това е големият риск.

100 милиона спешно са нужни.

Да, нашите експерти в началото на тази година бяха направили много точни изчисления и те ни алармираха за тази възможност. И аз държа да ги поздравя нашите експерти на БЛС, които се оказаха много компетентни. Ние повдигнахме този въпрос пред тогавашното ръководства на НЗОК. Беше ни казано, че няма такова нещо, риск такъв няма: бъдете спокойни, всичко ще бъде цветя и рози. Е, да, ама не, както казва един ваш известен колега. Така че това е ситуацията в момента. Нищо хубаво, нищо по-добро не може да се каже в областта на здравеопазването. Същото се отнася и за перспективите за следващата година.

Това щях да ви питам, че се водят, поне започнаха, разговори с касата по рамковия договор.

Разговор да. При нас от месец започна подготовката на рамковия договор по всички медицински специалности, клинични специалности. Преглеждат се алгоритмите, за да се види къде има резерви, какво може да бъде пипнато тук и там, за да може все пак да се запази, да няма този дисбаланс който съществува в момента, ако има възможност да бъде коригиран, разбира се, с вътрешни резерви. И да се запази равновесието в системата.

Къде е най-сериозният дисбаланс?

Той е навсякъде. Вижте, цялата система се тресе от проблеми, като започнете от Спешната помощ, виждате какво е там: текучество на кадри, липса на перспектива за развитие, бягащи лекари поради тази причина. Слава богу, това трябва да го отбележим, че това парламентарно мнозинство, за разлика от предишното, където политическа партия ГЕРБ лъготеше в продължение на 3 години, че ще инкриминира посегателствата върху медицински специалисти по време на изпълнението на техните задължения. Те се оказаха един лъжци, нищо повече. Тази година това нещо стана факт и това посегателство вече е инкриминирано, за което благодарим.

Да, малко по защитени се чувстват тези хора при работата си на терен.

Това са проблемите в Спешната помощ, да не говорим за това, че тя е недофинансирана, защото в момента за Спешна помощ, държавата отделя около 82-85 млн. лева годишно, за издръжката на Спешна помощ. По данни на експерти, за да може да функционира адекватно системата на Спешната помощ, която пък е крайно време да стане част от системата за национална сигурност, са необходими 150 млн. лева.

Двойно повече.

Да, които трябва да бъдат заложени от сега в бюджета на Министерството на здравеопазването за следващата година.

Шанс за подобно решение?

Не мога да кажа. Това е въпрос, който ще решат политиците.

Но вие сте го поставили на масата, вашите искания?

Естествено. Като сложите проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ с хроничния недостиг на направления, за които пак бяхме лъгани от предишното ръководство на НЗОК, че видите ли тази година имало повече направления. Вятър и мъгла.

Сега, особено в края на годината пак ще се отвори този проблем.

Абсолютно. Колегите непрекъснато информират, че в края на всяко тримесечие, те де факто спират работа. Това се отнася и за специализираната извънболнична медицинска помощ, където казват: последните месеци на всяко тримесечие ние спираме работа. Това дава отражение върху доходите, които могат да си заработят съответните медицински специалисти - лекари, медицински сестри и акушерки.

В кои сектори, ако може така да се каже, вие сега правите детайлен преглед на клиничните пътеки, къде най-сериозно са недофинансирани те? От години се коментира как за кардиология, не казвам, че се дават повече пари, но вероятно малко по-реално се оценяват дейностите.

Там дейностите са оценени по-реално. Но в областта на пневмологията, в областта на педиатрията пътеките са недооценени. Ако щете и в областта на акушерството. Не може едно раждане касата да го заплаща 500 лева, колкото е в момента. И то в една пътека да бъде сложено и нормално, и оперативно раждане. Проблем съществува сериозен, и това трябва да бъде решено за следващата година, с пътеките, където има участие на патоанатоми. Тези хора остават извън системата. Това са лекари, без които медицината не може да съществува. Защото те за нас, клиничните лекари, се явяват абсолютен коректив. Те са хората, които могат да ни кажат: колега, ти тук си сбъркал диагнозата. Ела да видиш къде си сбъркал. Или примерно правиш оперативна интервенция: ела да видиш как си я направил, за да си направиш извода за следващия път. Един лекар така се изгражда-с много труд. Така че без тези лекари не може. За съжаление, в момента те са поставени на дъното- възнаграждения мизерни, нямат клинични пътеки.

Те са извън обсега на системата.

Да, и ние много държим при следващия рамков договор на процент, там, където има участие на патоанатом - това нещо да бъде изведено като процедура, която да бъде съответно остойностена. Същото се отнася и до колегите анестезиолози. Поради тази причина вече има недостиг на анестезиолози в България. И ние алармираме от дълги години. По същия начин да бъде изведено. Тази година тази дейност беше прехвърлена по плащане към НЗОК, но средствата, които бяха предвидени, бяха недостатъчни. Надяваме се следващата година този недостиг, ако тази дейност остане и бъде заплащана от касата, да бъде съответно подкрепена с финансови средства. Разбира се, надяваме се да бъдат върнати в обсега на Министерството на здравеопазването- Фонда за инвитро, както и ваксините, защото профилактиката е работа на държавата. Тя касае както здравноосигурени, така и здравнонеосигурени и това би трябвало, да се поема от бюджета на Министерството на здравеопазването. И още един сериозен въпрос бих искал да поставя на вниманието на политици, на икономисти и на макроикономисти. Не може държавата да продължава да нарушава собствените си закони.

За кой закон сега говорим?

Законът за здравното осигуряване. В България здравноосигурителната вноска е фиксирана - 8%. Да, ама не за всички. Има хора, за които държавата внася здравни осигуровки върху 4%...

Децата и...

Децата, военнослужещи, полицаи, държавни служители, лишени от свобода, студенти, пенсионери.

Ако обича държавата най-после да започне да плаща пълната вноска?

Въпросът е риторичен. Там няма изключения. Или най-малкото държавата да започне да плаща поне пълната здравна вноска за децата, както имаше решение на предишния парламент, което беше отменено, имаше такава промяна в Закона за здравното осигуряване, който беше тихомълком отменен. Само тази мярка, ако държавата я приложи - за децата да бъде задължена да внася пълната осигуровка, ще донесе в бюджета на касата около 300 млн. лева.

Държавата трябва да ги извади от някъде тези пари.

Това е работа на държавата, щом тя се е задължила да внася здравните осигуровки, нека да ги внася в пълен обем. И още нещо, също един много важен въпрос, който се отлага години наред, който повече не търпи отлагане - проблемът със здравнонеосигурените лица в България. Не може на 7 милиона население, по данни на здравното министерство те са около 1,5 милиона здравнонеосигурени, по данни на НАП са 1,9 милиона, близо 2 милиона. Защото това поставя под угроза самото съществуване и функциониране на солидарната здравноосигурителна система. Тя е поставен под сериозен натиск, под риск, защото все повече хора нямат никакви стимули, за да си внасят здравните осигуровки.

Как предлагате да се реши този въпрос, коментираме го от години, излизат постоянно данни?

Аз не съм икономист, нито политик и не мога да давам рецепти по този въпрос.

Най-общо, санкции ли?

Това е работа, която държавата трябва да реши. Има си компетентни органи. Така както на мен ми събират, когато не съм си платил данък сгради, данък смет или данъка за колата, така да бъдат добри НАП да си ги събират, защото те събират тези вноски, да събират и здравните вноски. И да бъдат безкомпромисни, когато човек не си ги издължава.

Няма ли да стимулираме обаче българите повече, ако им дадем шанс те да избират в коя каса да си внасят парите и коя каса да им управлява парите?

В момента те нямат алтернатива, защото касата е абсолютен монополист, пак благодарение на предишното управление. Частните здравноосигурителни каси, които ги имаше, за които се предвиждаше те да играят надграждаща роля в системата на здравното осигуряване, и един ден да станат реална конкуренция, по волята на предишното управление на ГЕРБ...

Там и Брюксел издаде директива.

Не всички страни се вслушаха в гласа на Брюксел. Тук беше абсолютно слагачество от страна на тогавашната здравна комисия и Министерството на здравеопазването. Тези частноосигурителни дружества в момента са застрахователни дружества. Но това поставя под сериозен риск самото съществуване на здравноосигурителната система, защото тази система е изградена на солидарен принцип. Тоест парите се събират от всички, а ползват тези, които в момента имат нужда. Докато при застрахователната система, застрахователят, ако види, че вие имате дадено заболяване, той може да каже: аз не желая вие да се застраховате в нашия частен здравнозастрахователен фонд. Ето това е разликата между застраховане и осигуряване.

Скоро да не чакаме истинска демонополизация на касата?

Абсолютно. Ето защо трябва да се помисли за приходите, които влизат в касата.

Това евентуално би стабилизирало системата?

До известна степен би стабилизирало. Ще направя едно сравнение. В Германия, която е около 70-75 милиона души население, преди няколко години са имали проблем, много сериозен, това го научихме от интервю на един немски професор по обществено здраве - Кошорек, който по миналата година дойде на посещение в България по повод обмяна на опит. Тяхната осигурителна система, която има към 156 здравноосигурителни, конкуриращи каси, а не една, тези германци са имали сериозен проблем, имали са към 75 000 души здравнонеосигурени. И с много усилия те са успели да редуцират техният брой до 40-45 000 души.

Това като съотношение е доста сериозна разлика.

А тук нито финансов министър, нито премиер-министър, нито здравен министър са обезпокоени от това, че броят на хората, които не си внасят здравните осигуровки непрекъснато расте. А и как да не расте когато, представете си положението на един човек, който цял живот си е внасял здравните осигуровки, ще ви дам пример: получава инсулт, влиза в болница, там го лекуват по клиничната пътека-лежи седем дена и го изписват. И той си отива къде - в къщи.

Рехабилитация няма.

Няма рехабилитация. Има долекуване само за болните с онкозаболявания. Но ето ви един пример. Този човек, който цял живот си е внасял осигуровки бива изхвърлен от системата да се спасява сам и да тежи на своите близки, които представете си наполовина обездвижен човек, с хемиплегия, този човек, някъде да го гледат той трябва да влезе в хоспис. Но хосписите са малко и те са частни.Там за един месец близките трябва да внесат между 800 и 1000 лева. Ето ви един пример от реалния живот. Или вие отивате при вашия общопрактикуващ лекар, тъй като имате нужда от направление да отидете да се прегледате при специалист и той ви казва: няма направления, елате след един месец. Или друг пример, които го има в един ежедневник-един колега, който касата го е глобила 1200 лева, затова, че си изпълнил лекарския дълг и изпратил двама души-едно дете и един млад човек, да им направят скенер и с това нещо той надвишил лимита, който касата му е определила.