Бюрократични пречки затрудняват работата на доброволци
Бюрократични пречки затрудняват работата на доброволци / снимка: Impact Press Group
Как доброволци не успяха да помогнат на бедстващите в Бисер
49936
Как доброволци не успяха да помогнат на бедстващите в Бисер
  • Как доброволци не успяха да помогнат на бедстващите в Бисер

Защо доброволци, които искаха да помогнат на бедстващите в село Бисер, не успяха да го направят?

Според закона за бедствията и авариите доброволните формирования могат да се включват в спасителни акции, ако имат сключено споразумение със съответната община. Оказва се, че бюрократичните пречки не позволяват гражданите да участват в спасителните акции. Такъв е случаят със Станимир Станимиров, който от години се занимава с водни спортове и желае да се включи в борбата с бедствието край село Бисер.

В опит да бъдат част от гражданското общество, доброволци се оплакаха пред Дарик, че на практика нямат такава възможност, какви са причините да не могат да се включат в борбата с бедствията:

В случая инициативата не е частна от клуба, тя е от всички хора, които искахме да участваме в такива доброволчески отряди. Преди две години започнахме цялата работа след нещастен случай с наш приятел, след това имаше втори и с Гражданска защита тогава започнахме всичко. След много мъки стигнахме до тогавашния началник на Гражданска защита Стефко Борджиев. Те започнаха да се преструктурират, ние събрахме всички хора от страната, които имат желание и екипировка да участват, дадохме им списък, те го предадоха на новото сформирование - пожарната, и нещата замряха до там.

Защо институциите отказват да си съдействат с вас?

Те не отказват, ние нямаме никакъв диалог с тях. След новото сформирование всичко беше, че сега се преструктурират, още не е ясно, не се знае кой, какво и всичко замря. Нервите ми не са безкрайни да ходя да търкам прагове за нещо, от което в крайна сметка аз нямам изгода - да мръзна в реката. Искахме да помогнем, защото имаме опита и екипировката и затова престанах да ги търся, за да изчакам да се преструктурират, но те явно още не са.

Какви са причините да не можете да се включите в борбата с бедствията?

Доколкото разбирам бюрокрацията, която е залегнала, защото те не могат да ни извикат, защото не сме сформирование към тях, пък ние не сме, защото те не са ни извикали. Ако те ни извикат, по каква причина са ни извикали? Като частни лица предполагам, че има начини юридически да се уреди, но те са институцията, която трябва да го каже, а не ние.

Има ли такива формирования към Гражданска защита, които са на доброволен принцип?

Има. Едните, доколкото знам, са самостоятелни. АСО - това е за пещерното спасяване. Когато беше случаят в Духлата, момчетата ходеха там да ги вадят. Има такова сформирование, което работи, ние искахме да направим подобно за спасяване в бърза вода, но искаме да го направим с властите, защото, за пореден път го казвам - не искаме да им пречим, искаме да им помогнем. Ние искаме да работим с тях.

Отрядът за спасяване в бързи води се състои от 54 души, разпръснати от цялата страна, които освен, че имат опит в множество тренировки във водни спортове, но разполага и с нужната техника.

И докато съмишлениците на Станимир Станимиров се опитват да се включат в спасителните действия, друг доброволчески отряд, сформиран от форума offroad-bulgaria, е успял да достави през нощта над 2000 консерви и тон и половина вода до залятото от язовир „Иваново", село Бисер. Николай Николов, един от участниците в акцията:

Вече работим добре с държавните институции, нямаме проблем, тъй като имаме дългогодишно сътрудничество с тях. Започнали сме от националните паркове, за да им помагаме при гасенето на високопланински пожари. Това беше преди четири години. Ние сме качвали пожарникарите на много голяма надморска височина с нашите джипове. Имаме подготвени джипове, които са високопроходими, дори в някои отношения нашите джипове могат да минат през по-дълбока вода, отколкото военните автомобили или тези на Гражданска защита. Но с Гражданска защита работим вече добре. Имахме други съвместни акции при предишните големи снегове, разнасяхме храни в Етрополско, други колеги участваха в Старозагорско при голямо навяване на пътя. Създаде се внезапна опасност да се дадат човешки жертви. Веднага колеги от Стара Загора и Пловдив отидоха на място. Започнаха да вадят колите и да разчистват задръстването.

Ходили сте и до село Бисер в понеделник вечерта?

Да, отидохме и закарахме около 2700 консерви, които веднага са готови за употреба. Те бяха купени с помощта на спонсор. Нашата задача беше да ги транспортираме, защото бяха много тежки транспортните условия. Мъчим се да бъдем частица от гражданското общество.

Да се поднови дискусията дали да се създаде законов регламент за доброволните формирования, които искат да помагат в кризисни ситуации като тази в село Бисер, но не могат, защото не е разписана координацията между тях и Гражданска защита например, се ангажира депутатът от ГЕРБ от Хасковския избирателен район Фани Христова. В края на миналата година тя подкрепи идеята на „Атака" да има закон за доброволческите формирования, който в крайна сметка беше отхвърлен от пленарната зала. Идеята на националистите се отнасяше до отряди от доброволци за опазване на обществения ред. Тогава Христова разказа, че в едно село от нейния избирателен район хората сами си направили такъв отряд, въпреки че това не е законно. Всички плащали такса за издръжката му и така пазили земеделската си продукция. Ето какво каза днес тя пред Дарик:

Ние отхвърлихме закона съвсем скоро. Той беше внесен от „Атака" и аз своето мнение го казах при гласуването. Аз гласувах „за" този закон на първо четене. Смятам, че имаше много неща в законопроекта, които можеха до второ четене да бъдат поизпипани. Моето мнение е, че е хубаво да има законова уредба и регламентация на такъв тип доброволно сформирование, което би могло да бъде в помощ на властите и самите хора да си помагат по този начин. В малките населени места при такива ситуации като трагедията, която ни сполетя, лятото да си опазват хората градините, бостаните, смятам, че би било по-добре да има законова уредба.

Като депутат от този избирателен район склонна ли сте да инициирате дискусия за внасянето на нов такъв законопроект?

Не съм мислила, още повече, че беше категорично отхвърлен съвсем скоро законопроектът. Мога да помисля по тази идея, да разговарям с колегите.

Получава се така, че има хора, които искат да помогнат, но Гражданска защита отказва тази помощ, защото не е регламентирано.

Да, интересно е. Може би трябва да се помисли. Вероятно има такава възможност и без закон в момента населението, ако иска да помогне, да го направи - чрез НПО или чрез БЧК. Бяха обявени пунктове за събиране на одеяла и дрехи, храни; телефони или по общините. Но за специален закон, знам ли... Трябва наистина да се помисли.

В последните месеци Граждански защита все не може да си намери мястото в МВР заради поредните структурни реформи в силовото министерство. В същото време независимо от обстоятелствата бюрократичната кореспонденция отнема ценно време за бързи реакции при бедствия и аварии. Време е институциите да потърсят помощта на доброволческите отряди, които се вижда, че реагират бързо и адекватно в кризисни ситуации, понякога дори изпреварват и самите отговорни институции.

Сигналът за потоп на село Бисер е подаден в 7 сутринта, а първите спасителни екипи на гражданска защита и армията са пристигнали след три часа и половина.

Нека завършим с думите на Никола Николов, един от участниците в доброволческия отряд, пристигнал тази нощ в село Бисер: „Мъчим се бъдем частица от гражданското общество!".