762 000 дела спрени поради неизвестен извършител
762 000 дела спрени поради неизвестен извършител / netinfo
762 000 дела са спрени поради неизвестен извършител. Това са над 40 процента от всички дела за миналата година. Това обяви заместник-главният прокурор Валери Първанов в предаването „Денят” по Дарик радио.

Той алармира, че ако няма законодателни промени в НПК, половината от дознателите са готови да напуснат системата поради огромно натоварване.

Ето как коментира неговите думи в интервю за предаването „Дарик кафе” директорът на Националната следствена служба Ангел Александров

Аз прочетох интервюто на г-н Първанв и видях изложените от него цифри, но не ми се ще да считам, че той определя като основен грешник следствието. Аз и друг път съм имал повод да казвам, че всички реформи започват с идеята за цялостна реформа в наказателното правораздаване, и се ограничаваха с отделни ампутации от органи на следствието. Така беше и в началото на 90-те години, когато реформата започна с призива „Вън разследването от МВР!” Знаете бяха съкратени всички дознатели от МВР, в следствие на което за три години бяха натрупани, ако се брои - около 100 хиляди производства под формата на дознание. Около 1993 година – 256-300 хиляди дела, които нямаше как да бъдат разследвани, ето го първия фактор на натрупването. Явно г-н Първанов или не е знаел тези факти, за да ги интерпретира в своите анализи, или пък – Не дай си Боже, съзнателно ги поднася така на читателите, за да внуши, че все пак има виновници и те по-скоро са следователи, защото те са най-удобни, но с тази теза няма да се съглася по никакъв начин.

762000 дела са спрени поради неизвестен извършител. Това сочи по-скоро към неспособност от страна на МВР да издири извършителите, не е ли по-скоро тяхна работа това?

Прокуратурата си прави анализа, нека тя посочи виновниците в тази посока, ако желае разбира се. Не ме карайте аз да коментирам нещо, което не ми е от компетенциите. В същото време не мога да виня и МВР, едни количествени натрупвания нямаше как да не доведат до такива качествени промени, които са във вид на „тумори”.

Г-н Александров, и в момента следователите – когато правихте отчета на Националното следствие – насочиха вниманието към факта, че съкратените срокове по новия Наказателно-процесуален кодекс отново могат да се окажат къси и недостатъчни за някои тежки икономически дела. Можем ли да очакваме отново натрупване на такива дела поради недоглеждане в НПК?

Времето отново ще покаже истинността на това, което сме отчели в анализа си. Ние в края на 2005 година, преди световния анализ на службата, направихме анализ за развитието и правните реформи на организираната престъпност и там посочихме някои обстоятелства, които се очертават като негативи и в бъдеще, но какво от това. Сега си имаме виновник, това не е ли достатъчно?