/ Thinkstock/Getty Images
Възрастовата граница, на която децата започват да влизат в интернет, непрекъснато пада. Опасностите за тях са тормоз от връстници, порнография или контакт с педофил в по-тежки случаи. Това коментира пред БНТ Владимир Тулев - частен експерт от Международната академия по киберразследвания.
 

По данни на ГДБОП за 2017 г. са регистрирани над 80 случая на кореспонденция между деца и педофили.
 
Явор Колев: Трябва да бъде създаден регистър на педофилите

"Няма уникална панацея къде дебнат педофилите. Истината е, че където има деца, там има и педофили. Различни са местата, където могат да осъществят контакт с децата. Все нови и нови са приложенията, които излизат всеки ден", заяви Тулев.
 
Внимание родители: Педофили дебнат в сайтове за детски игри

"SnapChat е едно такова приложение, което е за чат комуникация, но предлага и възможностите за обработка на снимки. То плени своите потребители с уникалността да изпращат снимки с определена времетрайност. След 5-10 секунди снимката изчезва, но тук стои опасността педофилът да направи скрийншот. Това беше начинът, с който те успяваха да излъжат децата: "Прати ми снимка, която след 5 секунди няма да съществува". Създавайки такъв материал жертвата започва да бъде изнудвана да се показва отново и отново", коментира още Тулев.
 
Експертът от Международната академия по киберразследвания заяви още, че отговорът е в говоренето, знаейки какви са опасностите и елементарни съвети. "Никога не трябва да се доверяваш на човек, с който си се запознал само преди секунди в интернет", категоричен е той. По думите му, никога не трябва да се дава информация, която разкрива детайли за теб.
 
Пет неща, които не трябва да споделяме онлайн (ВИДЕО)
 

Thinkstock/Getty Images


Специалистът алармира също, че популярните селфи снимки са много опасни, защото детето не осъзнава, че на заден фон може да издаде личен адрес, номер или друга информация за него.
 
Опасностите, които дебнат децата ни в мрежата

Според Тулев превенцията е работата чрез големи групи от деца, работя в цял клас и на второ място - работата с родителите. "Засилване на връзка родител - дете, когато родителят насърчава детето заедно да откриват интернет, така ще може да се следи детето по-лесно", каза още той.