Засега нито един съдия не иска да е главен съдебен инспектор
Засега нито един съдия не иска да е главен съдебен инспектор / снимка: БГНЕС
Засега нито един съдия не иска да е главен съдебен инспектор
70830
Засега нито един съдия не иска да е главен съдебен инспектор
  • Засега нито един съдия не иска да е главен съдебен инспектор

Съюзът на съдиите не успява засега да убеди нито един съдия да се кандидатира за главен съдебен инспектор. От професионалната организация, която през февруари започна вътрешна кампания за подбор на кандидат за тази ключова позиция, съобщиха официално, че до момента нито един съдия не се е съгласил да участва в процедурата по избор. По неофициална информация съгласие не са дали десетте юриста, предложени за поста, като разговори са били проведени с още около 40 магистрати.

В интервю за Дарик програмният директор на Българския институт за правни инициативи Христо Иванов подчерта, че най-добрият вариант ще бъде ако гилдията излъчи кандидат, защото това ще реши проблема със съмненията „откъде идва номинацията". Според юриста обаче, за да бъдат мотивирани магистрати да се включат в този избор, е добре Народното събрание и управляващите да излъчат ясно послание, че ще има сериозна процедура, ориентирана към обективни критерии - че съдебният инспектор ще бъде избран на базата на аргументи, а не на политически игри.

"Очевидно Съюзът на съдиите пое съществен риск в името на това да поеме своята част от отговорността за стабилизирането на положението в съдебната система. Доколкото разбирам, те продължават и все още не са се отказали. Но видно е, че е доста трудно да се намери човек, който да се съгласи да влезе в тази процедура, при положение че токсичната политическа среда, която съществува в момента в България, не създава никаква увереност у евентуалните кандидати, че ще могат с чест да минат през процедурата", каза Иванов.

По думите му е щяло да бъде хубаво, ако управляващите и мнозинството в парламента е излъчило сигнал, че този път ще има сериозно отношение към подобен кандидат; че ако професионалната общност издигне едно име, за което и самите политици се уверят, че става дума за сериозен кандидат, тази кандидатура ще бъде внесена от депутати от различни парламентарни сили, така че да не се създава впечатление за задкулисност.

"За съжаление, като че ли управляващите са твърде заети с Изборния кодекс и не можаха да обърнат внимание на това, което се случва и че така една авторитетна професионална организация се опитва да подкрепи някакъв опит за легитимно провеждане на тази процедура", каза още експертът. По думите му това не е процедура, отворена за определен кандидат, защото тогава би се появило това име, а очевидно има опит да се призове гилдията да участва в процеса. "Проблемът е, че тези хора очевидно им липсва нещо, което да ги убеди да си заложат репутацията в тази ситуация", коментира Иванов.

Почти година и половина два поредни парламента се провалят с процедурата за избор на главен съдебен инспектор. Последният провал бе на издигнатата от БСП и ДПС кандидатура на Веселина Тенева от Върховния административен съд. В рамките на новата процедура срокът за издигане на кандидати за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет е до 2 април включително.

"Консултацията не се ограничи до номиниране на кандидати, а се фокусира върху обсъждане на принципните въпроси по правомощията на този орган, начина на неговото конституиране, извършената до момента дейност и перспективите му", заявяват в съобщение на сайта си от Съюза на съдиите. Според съюза в рамките на процедурата се е утвърдил профил на достойния кандидат, който съдържа обективни критерии за определяне на понятието "високи нравствени и професионални качества".

Съсловната организация се ангажира след окончателното приключване на консултациите да бъдат официално съобщени и основанията за отказа на предлаганите за поста магистрати.