/ БГНЕС
Средната заплата на преподавателския и академичния състав в държавните висши училища е 1900 лева, а в средните училища е 1100 лева. Средната норма на преподавателска заетост на учителите е 700 часа, а на преподавателите във висшите училища е 300 часа, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на заседанието на парламентарната образователна комисия, на която се обсъждат промените в Закона за висшето образование (ЗВО) между първо и второ четене.

Вълчев: След грипната ваканция има два дни за оформяне на първия срок

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков попита защо субсидията за висшето образование се повишава през последните четири години с много по-ниски темпове от тази в училищното образование.

Министър Вълчев отговори, че в предишни години ръстът на субсидията за висшите училища беше много по-висок от ръста на субсидията за предучилищното и училищното образование. Ако искаме да съпоставяме двете системи, то в системата на висшето образование различията са много по-големи, отколкото в системата на училищното образование, защото едната е много по-малко регулирана от другата система, коментира министърът.

УНСС с нов ректор

По думите му в някои висши училища "се поддържат губещи специалности, губещи магистърски програми, има понижена склонност за преструктуриране вътре в университетите и системата служи на статуквото". Щом ректорите искат повече пари, трябва да уверят, че системата служи на развитието, а не само на статуквото, коментира министър Вълчев. Той заяви, че сега възнагражденията в университетите се определят от академичните ръководства.

Образователният министър препоръча да не се сравняват учителите и университетските преподаватели, защото при учителите разликата между минималните и максималните заплати е 40 процента, а в академичните среди тази разлика е между 2,5 и 3 процента. Висшите училища са избрали да поддържат заплатите на асистентите средно по-ниски от учителските заплати, отбеляза министър Вълчев. Той каза, че се предлага да се утвърждава само една минимална работна заплата във висшето образование - тази за най-ниската длъжност, която е на асистентите. Това е сигнал, че университетите трябва да инвестират в младите преподаватели, посочи министърът.

Вълчев издаде заповед за одит в Националната художествена академия

Председателят на Синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ доц. Лиляна Вълчева заяви, че 22,7 милиона лева са необходими допълнително за 2020 г. за повишение на заплатите на младите преподаватели (асистентите) в университетите.
БТА