Редица нарушения при строителството на язовири е констатирала проверка на властите. Това обявиха министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков заедно с министъра на икономиката Никола Стоянов.

В края на август министър Шишков обяви, че през годините у нас са били правени опити за прикриване на незаконни ремонти на язовири. Тогава той припомни, че в края на миналата година, след съвместни проверки на регионалното ведомство и Министерството на икономиката и индустрията за дейността на държавното дружество "Монтажи", ангажирано с ремонта на язовирите в лошо състояние, били установени серия от нарушения. Заради това от Дирекцията за национален строителен контрол са издадени актове за незаконно строителство.

"Днес ще говоря за тема, която за съжаление започна от миналия служебен кабинет. Констатирахме голям брой язовири, които бяха възложени, после установихме, че нямат разрешение за строеж. Това беше лоша практика 2018-2020, която предишния служебен кабинет намери. За съжаление, обаче, нямаше особено голямо развитие по разкритието на тези язовири. Нямаше и яснота как да се реши въпросът. Това е едно от най-мащабните незаконни строителства, което държавата си е позволила 2018-2020 г.", посочи днес министърът. 

Той допълни, че голяма част от ремонтираните язовири нямат никакви одобрени строителни книжа. 

Шишков обяви, че към този момент са проверени 71 язовира, като на 51 ремонтът е завършен, частично завършен – на 7, и незавършен - на останалите 13. 

И определи ремонтите на язовирите в посочения от него период като „малък строителен хаос в държавата“. 

„Голяма част от язовирите са празни, а се твърди, че някои от тях са аварийни“, каза още министър Шишков. По думите му, няма никакви регистрирани съобщения за възникнала авария на проверените обекти. 

Той припомни, че през февруари т.г. предходният министър на регионалното развитие Гроздан Караджов е сформирал работна група, която е стигнала до заключението, че тези язовири са били „допустими като аварийни“. 

„Очевиден е опитът да бъде намерено някакво решение, така че изграденото от държавата да не бъде премахнато, което е логично. Считам, че този опит проблемът с незаконното строителство да бъде решен с незаконови методи, е най-лошият пример, който може да даде държавата“, допълни министър Шишков.
 
Качени са за обществено обсъждане предложения за промени в Закона за устройство на територията, обясни Иван Шишков, чиято цел е да се намери разрешение на този проблем. 

БТА