/ iStock/Getty Images
smiley НВО по БЕЛ остава на 10 юни, но с променен час

smiley Неявилите се по уважителни причини на НВО ще могат да го направят на друга дата

smiley Изпитите на седмокласниците ще са 75, а не 60 минути

smiley Дванайсетокласниците ще могат повторно да се явят на матура за повишаване на резултата

В над 750 училища в страната ще се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература. Това стана ясно по време на съвещание на служебния министър на образованието и науката Галин Цоков с началниците на регионалните управления на образованието в страната.

До момента заявления за участие в първата задължителна матура са подали над 51 000 зрелостници. В около 420 училища ще се проведе вторият задължителен ДЗИ по профилиращ предмет, а в близо 220 училища – държавен зрелостен изпит по желание, стана ясно по време на заседанието.

Ваканции, изпити и неучебни дни през 2024 година

„Една от непосредствените задачи пред системата е да организираме и проведем добре предстоящите изпити и да мотивираме учениците да покажат по-високи резултати“, каза министърът. По думите му е важна координацията и затова още в първите дни на служебния кабинет инициира съвещанието.

Какви ще са промените в НВО по БЕЛ

“Веднага след издаването на указа за предстоящите национални и европейски избори направихме организация, така че да запазим датата на националното външно оценяване по български език и литература в 10. клас“, допълни проф. Цоков и обясни, че НВО по български език и литература в 10. клас остава на 10 юни.

Предвижда се обаче то да се проведе в по-късен начален час – в 11.00 часа вместо в първоначално предвиденото начало от 8:00 часа, за да могат училищата с изборни секции спокойно да организират провеждането му.

Важни промени в изпитите след 7 клас

За първи път учениците, които не могат да се явяват на национално външно оценяване поради здравословен проблем, наложил болничен престой, поставяне под карантина или изолация, както и поради смъртен случай в семейството ще имат възможност да се явят на съответния изпит на допълнителна дата. Конкретната дата за него ще се определи на база данните от подадените заявления. „Това е дълго чакана промяна в образователната ни система и трябва да разясним максимално добре на децата как и в какви случаи могат да се възползват от нея“, подчерта Галин Цоков.

Друг нов момент е, че на седмокласниците ще се даде повече време за работа по първата част от изпитите – така те ще разполагат със 75 мин. вместо традиционните 60 мин., за да могат да работят спокойно и да покажат знанията си. В теста по математика ще има две задачи повече с избираем отговор за сметка на две задачи по-малко с кратък свободен отговор. За 10. клас пък изпитът по БЕЛ ще включва две задачи по-малко, за да имат повече време за мислене.

За десетокласниците изпитът ще е по-практически ориентиран, за да се измерят умения.

МОН: Ще има втора дата за явяване на изпитите след IV, VII и X клас

На предстоящата сесия ДЗИ за първи път ще има възможност за повторно явяване на матура за повишаване на резултата. Възможността бе дадена с промени в Закона за училищното и предучилищното образование, като оценката от този изпит ще може да се използва само при кандидатстване във висше училище. Желаещите да го направят ще трябва да подадат писмено заявление в образователната институция в срок между 24 и 26 април.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня