Управителят д-р Цветан Влахов търси сестри и лекари с обява, в целия град няма реаниматор и инфекционист
Специализираната болница за рехабилитация в Котел е спазила заповедта на здравния министър и е разкрила 11 легла за лечение на COVID-болни. Тя е определена да се включи на по-късен етап в борбата срещу заразата, като ще се лекуват по-леки случаи. По-тежките се карат в Сливен.

Персонал обаче няма, което принуди управителя на лечебното заведение, д-р Цветан Влахов, да пусне обява в търсене на медици.

"В лечебното заведение се разкриват нови работни места за длъжностите -"Лекар","Медицинска сестра" и "Санитар"! Работните места са за служители, които ще работят в ОТДЕЛЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19!", гласи съобщението, на което до момента не се е отзовал никой.

Д-р Влахов признава, че от персонала на санаториума всичките му служители отказват да се прехвърлят на етажа на COVID-отделението. Затова търси медици отвън.

Котел болница

Рехабилитатори, сестри и санитари даже предупредили, че ако бъдат преместени насила, ще напуснат болницата. Не желаят да работят и срещу допълнителните 1000 лв. за първа линия.

"Апелът ми е, че трябват лекари и медицински сестри - да могат да помогнат, дали на доброволни начала, или на трудов договор, но да могат да работят, тъй като в момента нямам такива лекари и сестри", каза управителят на болницата пред Dariknews.

"В момента няма в града такива, които да желаят да работят в такова отделение", категоричен е медикът. Той е уведомил и РЗИ-Сливен за липсата на кадри. Иначе оттам са обещали да съдействат за осигуряването на необходимата апаратура.

Самият д-р Влахов, който е и член на областния кризисен щаб в Сливен, добавя с притеснение, че и апаратура да има, това е все едно "да има автомобил, ама да няма нито един с книжка, който да може да го кара".

В планинския град, който е достатъчно отдалечен от областния център нависоко в Балкана, болницата е закрита от години, има само филиал на Спешна помощ-Сливен и едно вътрешно отделение, в което обаче не се лекуват пациенти с COVID.

Самият д-р Влахов е бил дълги години директор и на закритата общинска болница в Котел. Гинекологът си спомня, че още когато е функционирала, там е липсвал анестезиолог. От онези години помни как по време на тежко раждане се наложило да влезе едновременно в ролята и на гинеколог, и на реаниматор с една-единствена акушерка, защото родилката получила еклампсия и гърчове на всеки три минути.

"Няма време да караш в Сливен. Няма кой да помогне", връща се назад лекарят. Спасил жената, но оттогава станал хипертоник.

"И Господ помогна - от 60 на 0 кръвно през три минути правеше гърчове. Но после аз го вдигнах", спомня си гинекологът.

Затова за него не е новина липсата на кадри по малките болници в страната - наясно е, че тя не е резултат от епидемията, а факт от години.

В община Котел, която е с 22 населени места, с днешна дата няма нито реаниматор, нито инфекционист, а в бъдещото COVID-отделение, което е приготвил, апаратурата няма да заработи сама.

Именно заради липсата на персонал д-р Влахов вижда решението на проблема в момента с обособяването на една болница в областния център, която да е само за COVID- пациенти - и така, хем няма да има смесване на потоци, хем малкото специалисти ще бъдат събрани на едно място.

Лекар от Плевен загуби битката с Covid-19

Само преди ден загубил от заразата свой приятел - състудент, известен медик от Плевен - кардиолога доц. Йордан Узунангелов, и предупреждава, че заболяването е коварно. "Не помня някога лекари да са умирали така от грип, както сега от COVID", казва с тъга д-р Влахов.

И отбелязва, че първите, проявили интерес към обявата му, сме ние от Dariknews.