Три български кораба са задържани на пристанището в Констанца (Румъния). Общо на корабите има десет български моряци, като те са в добро здравословно състояние, посочиха от Министерството на външните работи (МВнР). Няма задържани, но на моряците не е позволено да напускат корабите си, уточни Огнян Илиев от посолството на България в Румъния.

Корабите са задържани вчера вечерта, около 23:30 ч., на 50 мили източно от Констанца, като са били спрени за проверка и отправени към военното пристанище на Констанца - Порт 1.

Илиев обясни още, че от посолството ни в Румъния са разбрали за случая от румънските медии. Проведени са разговори с дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи (МВнР) на Румъния и Бреговата охрана. От Бреговата охрана на Румъния са потвърдили за задържаните кораби. Случаят се разследва от бреговата охрана и е образувано наказателно производство под надзора на прокуратурата.

Илиев съобщи, че Мирослав Енков - консул в посолството, е провел разговори с Димитър Димитров, адвокат на сдружение "Черноморски Изгрев", чиито членове са фирмите, собственици на задържаните кораби.

„Капитаните на корабите не са търсили контакт с българското посолството. Нашите дипломати са изпратили нота до МВнР на Румъния, с която българската страна отправя молба да се изясни случаят, причините за задържането на корабите и действията, които ще бъдат предприети от румънска страна“, посочи той.

Според информация на румънската Брегова охрана, цитирана от агенция Аджерпрес, гранични полицаи от румънската Брегова охрана са провели акция за предотвратяване и борба с бракониерството на риба. В рамките на акцията на около 100 км срещу курорта Мамая, в изключителната икономическа зона на Румъния, са били идентифицирани три риболовни кораба, плаващи под български флаг, които са били прехванати от кораба MAI 0201 под координацията на службата SCOMAR на бреговата охрана. След извършените проверки е установено, че членовете на трите екипажа, съставени от общо десет български граждани, са използвали неразрешени риболовни уреди и са извършвали риболов в периода на забрана, а на борда на лодките е открито количество риба - калкан и акула, посочва агенция Аджерпрес. Плавателните съдове, заедно с техните екипажи, риболовни уреди и уловена риба, са били ескортирани до военното пристанище в Констанца за по-нататъшно разследване под координацията на прокуратурата на Апелативния съд в Констанца.

Относно съобщението на Бреговата охрана на Румъния, Илиев заяви, че от посолството не могат да коментират случая, тъй като в момента тече производство и обстоятелствата се изясняват.
Елена Николова, София Георгиева/БТА