/ БГНЕС
Преходът към нисковъглеродна икономика трябва да е справедлив и плавен, категоричен е енергийният министър
„Преходът към нисковъглеродна икономика трябва да бъде справедлив, плавен, съобразен със спецификите на една държава и по никакъв начин да не поставя под риск енергийната сигурност на държавите в ЕС“. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в парламента.

Министър Петкова взе участие в инициираното от БСП разискване по политиката на ръководеното от нея ведомство по отношение на въглищните топлоелектрически централи в България. Според нея страната ни има категорична позиция по темата, заявявана многократно пред Европейския съюз.

Петкова: Ядрената енергетика ще ни осигури сигурност (СНИМКИ)

„В нашия интегриран план „Климат – енергетика“ ние много ясно сме заявили, че без въглищните централи българската електроенергийна система не би могла да функционира нормално. До 2030 г., докато е срокът на този интегриран план, ние ясно сме заявили, че ще продължим да разчитаме на въглищните централи като основна базова мощност“, обясни Теменужка Петкова пред депутатите.

Според нея първият и най-важен аргумент за това е енергийната ни сигурност. Заради важното място на въглищните централи в енергийната ни система, те се разглеждат като онези мощности, които балансират системата. ТЕЦ „Марица-изток 2“ пък е единствената централа в страната, която има връзка и с трите нива на напрежение в страната. При евентуална авария, това е централата, която може да гарантира бързото възстановяване на нормалната работа.

Представители на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР пристигат в София

Според данните въглищните централи дават около 40% от енергията на страната ни, а през зимата – около 60%. Министър Петкова увери, че Българското правителство стои твърдо зад тези мощности, а всички, заети в сектора, трябва да бъдат спокойни за своите работни места.

Днес парламентът гласува решение, което задължава Министерство на енергетиката да предприеме всички необходими мерки за нормалното функциониране на ТЕЦ „Марица-изток 2“, включително и чрез увеличаване на капитала на дружеството чрез БЕХ, с цел гарантира на енергийната сигурност.

Освен това депутатите задължиха Министерски съвет да не допускат в дългосрочен пан прекратяване на функционирането или ограничаване на производствения капацитет на въглищните централи. Изпълнителната власт трябва да предприеме действия и към присъединяване на страната ни към платформата „Въглищни региони в преход“, но без поемане на ангажименти за закриване на въглищни централи.