Спешните лекари доволни от основните мерки, предвидени в проекта за здравна стратегия
Спешните лекари доволни от основните мерки, предвидени в проекта за здравна стратегия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Спешните лекари доволни от основните мерки, предвидени в проекта за здравна стратегия
66093
Спешните лекари доволни от основните мерки, предвидени в проекта за здравна стратегия
  • Спешните лекари доволни от основните мерки, предвидени в проекта за здравна стратегия

Да се облекчи режимът за придобиване на специалност за всички лекари, които работят в спешната помощ, и да се предвидят средства за ремонт на сградния фонд, в който се помещават филиалите на спешната помощ. Тези искания са изпратили от Асоциацията на работещите в спешната помощ до Здравното министерство, като предложения, които евентуално да залегнат в Националната здравна стратегия 2014 - 2020.

Председателят на асоциацията д-р Десислава Кателиева увери пред Дарик, че спешните лекари са останали доволни от основните мерки, предвидени в проекта за стратегията. Нужно било обаче да се доизяснят някои детайли, като това как ще се постигне желаното преразпределение на спешните екипи в страната след като в цялата система е налице дефицит на кадри.

В проекта за стратегията са залегнали позитивни мерки, които ще допринесат за стабилизирането на спешната помощ, убедена е д-р Кателиева. Има обаче някои неща, за които не става ясно как ще се реализират: „Говори се за създаване на национална карта с преразпределение на екипите, а при този кадрови дефицит в системата някак си ни се вижда трудно това да се постигне. Другото нещо са идеите за въвеждане на телемедицина. При положение, че комуникациите ни са в много лошо състояние в момента, някак си ни се струва невъзможно въвеждането на телемедицина."

Една от мерките, към които спешните лекари били много позитивно настроени, предвижда да се въведат нови ясни правила за разграничаване на спешните от неспешните състояния, поясни специалистът, допълвайки, че това е изключително необходимо към момента: „Може би би могло да се желае повече от гледна точка на това да се предвидят средства за ремонт на сградния фонд, в който се помещават филиалите на спешната помощ. Те на много места са в окаяно състояние. Самите спешни кабинети са в стари селски здравни служби и не е редно да остават в този си вид. Би трябвало да се предвидят средства и за ремонт на тези спешни кабинети в малките общини, които след закриването на много общински болници, останаха единствените места, в които денонощно могат да се прегледат пациентите от малките общини".

Необходимо е също така и да се направи уточняване на статута на работещите в спешната помощ, допълни д-р Кателиева. Според нея така наречените парамедици не трябва да заместват спешните медици, а да им бъдат в помощ.