Остра реакция на здравни специалисти срещу варианта хората, ваксинирани с първа доза на AstraZeneca, да си поставят втора игла от друг вид ваксина. Притесненията идват от това, че клиничните изпитвания от подобна комбинация не са приключили.

Изследвания се правят - първо с мишки в Оксфорд, където се доказва, че заедно ваксините на AstraZeneca и Pfizer са по-ефективни, отколкото поставяне само на една доза от коя да е от тях. В подобни тестове ще участват и хора - 800 доброволци във Великобритания. Резултат от това проучване обаче ще има най-малко след година.

Ива Недялкова се имунизира с AstraZeneca в края на февруари.

„Чувствах все едно тялото ми е пълно с адреналин. След края на февруари това усещане го имам почти всеки ден. Аз съм с ниско кръвно по принцип, но напоследък усещам, че главата ми кипи”, разказа жената пред NOVA.

Въпреки това и въпреки че е в групата "жена под  60", не смята, че е застрашена от образуването на тромб.

„Ще минат месеци, докато властите се произнесат. Моята втора доза предстои, така че ще се ваксинирам”, споделя Ива.  

Такъв е призивът и на здравните специалисти. „Най-доброто, което могат да направят хората, които са получили първата доза на AstraZeneca, е да продължат и да завършат ваксинацията със същата тази ваксина”, обясни проф. Мариана Мурджева.

А някои специалисти са притеснени дали комбинирането на ваксини от различен тип – векторни и РНК – е безопасно. 

В кратката характеристика на всички ваксини пише изрично да не се смесват с други”, коментира проф. Илко Гетов.

Ваксинацията с AstraZeneca у нас започна през февруари. Така по план поставянето на втора игла за първите имунизирани с препарата предстои през май – 12 седмици по-късно. Според договорените доставки ще има достатъчно дози от различните препарати.

„От април до края на юни ще бъдат доставени 3,5 млн. дози от ваксината на Pfizer, близо половин милион от тази на Modernа. Половин милион дози ще получим и от „Янсен”, а от AstraZeneca се очакват около 1 млн.”, обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.
NOVA