иванка шалапатова
иванка шалапатова / БГНЕС
За нас е изключително важна тази инициатива на законодателната власт, защото проблемите, свързани с родителското отчуждение, са от години. Това заяви социалният министър Иванка Шалапатова по време на кръгла маса за възможни промени в Семейния кодекс, засягащи въпросите на споделеното родителство. Събитието е организирано от народните представители Елисавета Белобрадова и Надежда Йорданова от парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“ и Екатерина Захариева и Илиана Жекова от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Дискусията се провежда в зала „Изток“ на Народното събрание.
 
По думите на Шалапатова нерешените проблеми между родителите оставят трайни последици върху децата. Принципът за висшия интерес на детето не само трябва да е водещ, но трябва да направим всичко възможно този принцип на практика да се изпълнява, коментира тя. Докато не облечем в законодателна форма всички принципи, то трудностите в живота и на българските деца, и на българските родители, ще продължат, смята министърът. И обяви, че  министерството също има предложения за законодателни промени.

В рамките на два месеца ще съобщим всички мерки, които ще предприемем в социалната система, за да подобрим качеството на психо-емоционалната подкрепа към децата и към родителите, обяви още Шалапатова. И подчерта, че и Агенцията за социално подпомагане има волята за промени в системата. Получихме много сигнали за недобре подготвени хора в нашата система и аз напълно ги разбирам, призна министърът. За нас и двамата родители имат равни права и възможности да направят живота на децата си хармоничен, увери тя. 

След месец май социалното министерство има готовност да представи всички мерки за подобряване компетентността на работещите в съответните структури и за подобряване на качеството на социалните услуги, каза още Шалапатова. Според министъра може да се мисли и в посока промяна на името на Държавна агенция за закрила на детето на Държавна агенция за правата на детето. В изказването си Шалапатова наблегна и на предоставянето на възможности да се работи в подкрепа на децата, но и на родителите. По думите ѝ, въпреки конфликта, родителите имат нужда да продължат живота си, да работят, да отглеждат детето си, да се възстановят, каза тя.
В дискусия участват представители на министерства и неправителствени организации.
 
Борислава Бибиновска/БТА