Соня Момчилова
Соня Момчилова / БГНЕС
Двама от петимата членове на Съвета за електронни медии поискаха оставката на шефа му Соня Момчилова, но самата тя и останалите в СЕМ не позволиха предложението да бъде прието.

Точката бе включена като извънредна на днешното заседание по искане на бившия водещ от „Дарик радио“ Пролет Велкова и на юриста Симона Велева. През май тази година двете станаха членове на медийния регулатор от квотата на Народното събрание по предложение на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Преди това Момчилова бе назначена в СЕМ от президента Румен Радев. Съгласно Закона за радиото и телевизия за оставката на председателя е необходимо квалифицирано мнозинство от 4 гласа.

Велева и Велкова мотивираха искането си с това, че в лични публикации в профила си във „Фейсбук“ и в телевизионни, радио и други интервюта Момчилова изказва мнения, които се различават от позицията на СЕМ, макар че в същото време тя говори от името на съвета в качеството си на председател. Преди дни Момчилова безцеремонно нападна журналистката Мария Черешева след нейно участие в международното разследване за нерегламентирана употреба на сила и нечовешко и унизително отношение от страна на българските гранични власти към мигранти, незаконно преминали границата на страната и търсещи закрила.

Минеков пред Еропейската комисия: СЕМ не работи коректно

Впоследствие оставката на шефа на СЕМ бе поискана от Българския хелзинкски комитет и от Асоциацията на европейските журналисти - България, а вчера международната журналистическа организация "Репортери без граници" окачестви изказването й като недостойно за позицията, която заема. "Не искам оставката за вашето лично мнение за това разследване, а защото с вашата позиция ангажирате регулатора", разясни мотивите си Симона Велева. Освен това в серия свои интервюта Момчилова оспори и това дали българските журналисти и медии трябва да са на страната на Украйна след агресията на Русия на нейна територия.

Относно това Пролет Велкова коментира, че шефът на СЕМ разпространява "антидемократична пропаганда" и "кремълски опорни точки", сред които, че войната в Украйна била оправдана.

Освен самият шеф на СЕМ, срещу искането за нейната оставка гласуваха другият представител на Румен Радев в СЕМ - бившият репортер в Би Ти Ви Габриела Наплатанова, както и избраната с гласовете на ГЕРБ през 2019 г. Галина Георгиева. В отговора си на Велева и на Велкова Соня Момчилова не изрази никакво съжаление за думите си досега и заяви, че съжалява само, че не е дала още по-голяма публичност на изказването си за работата на Мария Черешева, съобщава БГНЕС.