/ БГНЕС
Съветът за електронни медии не успя да излъчи генерален директор на Българската национална телевизия и при трите гласувания в сряда. Нито един от кандидатите не успя да събере три гласа от членовете на СЕМ.

За да бъде избран нов генерален директор на обществената телевизия, той трябва да получи най-малко три гласа от състава на СЕМ. Процедурата се прекратява при три провалени опита.

По закон докато бъде обявена нова процедура за избор, генерален директор остава настоящият - Емил Кошлуков.

Кандидатите за поста бяха осем: Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. През последните два дни СЕМ изслуша концепциите им за развитие на обществената телевизия.

СЕМ не успя да избере генерален директор на БНТ при първото гласуване. Членовете на СЕМ очертаха проблемите и предизвикателствата пред БНТ, свързани с финансирането, отчетността и прозрачността, модернизацията, привличането на аудитория, необходимостта от реформи.

- Емил Кошлуков получи 1 глас "за" и 4 "против".
- Венелин Петков също получи 1 глас "за" и 4 "въздържал се".
- Ирина Величкова има 1 глас "за", 2 "против" и 2 "въздържал се".

След едночасово заседание, СЕМ проведе второ гласуване и отново не избра кандидат. Симона Велева направи ново предложение - Сашо Диков. Резултатите от гласуването са следните:

- Емил Кошлуков 1 глас "за" и 4 "против"
- Венелин Петков - 2 гласа "за", 3 "въздържал се"
- Сашо Диков - 2 гласа "за", 3 "въздържал се"

На третото заседание от 13:55 часа членовете на СЕМ препотвърдиха гласовете си:

- Емил Кошлуков: 1 глас "за" и 4 "против"
- Венелин Петков: 2 гласа "за", 3 "въздържал се"
- Сашо Диков: 2 гласа "за", 3 "въздържал се".
 
БГНЕС