Медийният регулатор излезе с позиция, след като лидерът на "Възраждане" се опита да изгони няколко медии от пресконференцията на партията
Съветът за електронни медии (СЕМ) за пореден път се обръща с призив към политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите. Това заявиха от пресцентъра на медийния регулатор.

"Съветът вече е имал възможност да заяви, че използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите, са печално известни практики от миналото", посочват от СЕМ.

След скандала на пресконференция на „Възраждане“: Засегнатите медии с отговор


"Всеки опит за възпрепятстване на медиите в изпълнение на обществената им мисия е посегателство върху свободата на словото", допълват още от регулатора. 

Позицията на медийния регулатор е повод вчерашната "акция" на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който се опита да изгони представители на няколко медии от пресконференцията на партията. "Възраждане" в крайна сметка напуснаха обявената от тях пресконференция в пресклуба на БТА заради присъствието на определени медии, според тях финансирани от чужбина.

Скандал на пресконференция на „Възраждане“

В началото лидерът на партията Костадин Костадинов призова представителите на "Дневник", "Капитал", Mediapool.bg и "Клуб Z" да напуснат, в противен случай пресконференция няма да има.