Претенцията за обезщетение за неимуществени вреди по казуса с разменените бебета в болница "Шейново" следва да се отнесе към съда. Това съобщиха от лечебното заведение.

Съветът на директорите се е запознал със становището на външния консултант, изготвено във връзка със заявената претенция от едно от семействата по казуса с разменените бебета.

Юристът на „Шейново“: Искът от семейството на едно от разменените бебета е твърде висок

Анализът се основава на преглед на близо 600 съдебни дела в областта на медицинските деликти в периода от 2007 г. до 2022 г. За да се осигури всеобхватност, е извършена проверка и на други дела (извън медицинските деликти), по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания).

Предвид обстоятелството, че казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, Съветът на директорите на "Шейново“ реши да довери разглеждането на казуса на съда.

По 300 000 лв. обезщетение искат семействата на разменените бебета в „Шейново“

Бебетата са родени през септември 2022 г. в болница "Шейново", като през декември стана ясно, че са разменени. До казуса се стигна, след като една от майките, след направен генетичен тест, установява, че детето, което отглежда, не е нейно. Другата майка предяви иск към болницата в размер на 300 хил.лв. Децата вече са при биологичните си родители.  
Десислава Пеева/БТА