/ iStock/Getty Images
САЩ даряват на България най-бързото и надеждно оборудване за тестване на COVID-19. Това съобщиха от посолството на САЩ.

Правителството на САЩ е дарило средства за закупуването на диагностична техника за COVID-19 посредством Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). България, която е член на МААЕ от 1957 година, е заявила тестово оборудване през проект на агенцията и в отговор Съединените щати осигуряват средствата за закупуването на диагностичната техника.

Херо Мустафа похвали правителството за адекватните мерки срещу епидемията

"Нашето дарение на модерна диагностична техника за COVID-19 за България ще помогне за предотвратяването на разпространението на COVID-19 посредством точно и бързо тестване. Това дарение демонстрира нашия ангажимент към дългосрочното българо-американско партньорство", казва посланик Херо Мустафа, цитирана в прессъобщението.
Тестването на национално ниво е изключително важно при епидемията от COVID-19, отбелязват от посолството на САЩ.

Потвърдените случаи на коронавирус нараснаха до 1506

Съединените щати закупуват диагностично оборудване за България, което използва най-прецизна технология за откриване на съществуващите в момента вируси. Оборудването използва ядрена технология за бързото откриване на коронавируса, който причинява COVID-19. Технологията е позната като обратна транскрипция с последваща полимеразна верижна реакция в реално време (real time RT-PCR).

RT-PCR е един от най-бързите и надеждни методи на тестване за коронавирус. България ще получи и диагностични комплекти и обучение, материали за биологична защита като лични предпазни средства, праймери, сонди и лабораторни шкафове за безопасно анализиране на събраните проби. Комплектът съдържа лични предпазни средства за операторите по време на вземането на пробите, обработването и тестването; оборудване за установяване; и специфичен диагностичен комплект за откриване на новия коронавирус COVID-19 посредством три техники.

Целият комплект ще включва материали, достатъчни за тестването на 2000 проби. Комплектът формира своя собствена лаборатория. Този комплект, без консумативите, може да се използва безсрочно. МААЕ си сътрудничи с Центъра за инфекциозни и паразитни болести по организиране на международната доставка на оборудването.

САЩ дава на България 500 000 долара за справяне с кризата около COVID-19 (ВИДЕО)

Това е поредното дарение от страна на правителството на САЩ за България в борбата с COVID-19, припомнят от посолството.

Посолството на САЩ е партньор в инициативата "Обединени срещу COVD-19" заедно с Българския дарителски форум (БДФ), Фондация "Америка за България" и Американската търговска камара в България, които събраха вече почти един милион лева дарения за български болници, граждански организации, обществени центрове и организации, свързани със социалното предприемачество.

Посолството на САЩ подкрепя също така инициативата Standing Together на Фондация "Америка за България", която осигури 50 000 лева за доброволчески дейности в различни населени места в България. На 16 април правителството на САЩ отпусна 500 000 долара на България за ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната.

Американското правителство осигури и 6500 теста за COVID-19 на българския Център за инфекциозни и паразитни болести и Военномедицинската академия (ВМА)

Освен това американски компании и неправителствени организации подкрепят българските общности като даряват средства, тестове, храна, напитки, медицински консумативи, софтуерни продукти и технологии и други.