Борислав Сандов
Борислав Сандов / БГНЕС
Няма хора за работа в ключови сектори, трябва да се опитаме да обърнем тази парадигма. Това заяви вицепремиерът по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на Националната конференция „Работеща България за бъдещето на труда“. Събитието е организирано от КНСБ.

Сандов открои проблема за липсата на работна ръка и на добре образовани кадри. Индустриалните зони в Пловдив „издишат“ заради липсата на работещи, даде пример той.

Министър Сандов: Има план за плавното извеждане на въглищните комплекси

Продължава да стои въпросът с дуалното образование, за да може образователната система да работи в синергия на пазара на труда, коментира той.
Сандов посочи, че синдикатите имат ключова роля за успешния диалог. Има нови сектори, които нямат синдикални организации, отбеляза той. Вицепремиерът изрази мнение, че чрез синдикатите се гарантират правата на трудещите.

На конференцията Сандов акцентира и върху Зеления пакт, който касае живота на въглищните централи и подсигуряването на работещите там. Държавата ще направи всичко възможно да няма ощетени, увери той. Сандов обясни, че териториалните планове за трите въглищни централи ще създадат повече условия за устойчиви работни места. Той коментира, че централите за производство и енергия могат да продължат да съществуват, но с други енергийни суровини. Големият завод за батерии ще изисква нов голям брой заети лица, посочи министърът.

Енергетиците от ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград излизат на протест

Относно региона на Перник мерките са насочени към свързаност със София. Предвижда се преквалифициране на работната ръка и установяване на икономическа адаптация. Фокусът върху кръговата икономика също е част от плана, обясни Сандов.

Той коментира, че Кюстендил има потенциал за развитие на геотермална енергия и създаването на нова индустриална нискоемисионна зона. Подкрепа за земеделието и туризма също е част от потенциала на Кюстендил, каза още Сандов.
БТА