Протестът на Музикалния театър се пренася на улицата
Протестът на Музикалния театър се пренася на улицата / cнимки: Sofia Photo Agency
Интервю с Николай Петров
25214
Интервю с Николай Петров
Музикалният театър се готви за протест пред Министерски съвет
  • Интервю с Николай Петров
  • Музикалният театър се готви за протест пред Министерски съвет

Скандалът около избирането на Борис Панкин за директор на Музикалния театър и протестът на трупата срещу новия им шеф продължава да набира скорост. Ден след като от Министерство на културата обявиха, че конкурсът за директор на колектива е проведен съгласно всички изисквания, от Музикалния контрираха с нови факти около процедурата. Според екипа му е нарушено споразумение, подписано през юли миналата година от бившия министър на културата Стефан Данаилов и синдикални организации към КНСБ и Подкрепа. Затова и съставът на Оперетата пренася протеста си на улицата като излиза пред Министерски съвет в сряда от 11.00 ч. 

Според трупата на Музикалния театър при провеждането на конкурса за директор на Оперетата е нарушен колективен трудов договор, подписан на 20 юли 2009 г. По силата на този документ, в комисията, която е избрала Панкин за шеф на Музикалния, задължително е трябвало да има хора от синдикалните организации на КНСБ и Подкрепа. Представител на Покрепа обаче не е бил включен в състава й, казват от Оперетата. На базата на този факт колективът й смята, че може да оспори конкурса, проведен от Министерство на културата. 

Междувременно предвидената за тази сутрин във ведомството среща с цел сближаване на позициите между двете спорещи страни се провали. От Музикалния театър отказаха да присъстват на нея, защото нямало какво да си кажат с новия си шеф Борис Панкин. Колективът на Оперетата е категоричен, че би разговарял само с принципала си в лицето на министър Вежди Рашидов.

В поредно писмо изпратено до него от Музикалния театър питат министъра дали е съгласен с думите на заместника си Димитър Дерелиев, че трупата на Оперетата е "лумпенизирана тълпа". Дерелиев даде това определение за състава на Музикалния след като миналата седмица той отказа да пусне в сградата на театъра новия си директор чрез блокада на задния вход. Артистите питат, ако Рашидов се разграничава от думите на заместника си би ли поискал оставката му?

Протестът на Музикалния театър се пренася на улицата
netinfo

От Музикалния недоволстват и срещу позицията на Министерство на културата, че протестът на част от трупата му бил продиктуван от съпротива срещу необходимите реформи в театъра. Колективът му определя това твърдение като лъжа и чиста манипулация. Не сме против реформа, казват в един глас от Оперетата и допълват, че проблемът е творчески, свързан с некомпетентността на Панкин, и с факта, че конкурсът е опорочен. 

През днешния пореден ден от сагата, Борис Панкин беше обвинен и в скрита приватизация. Целяло се той да осъществи такава, като влее частен капитал в Музикалния театър.

За кратко фокусът от скандала с Борис Панкин се измести върху изпълняващия досега длъжността директор на Музикалния Марио Николов, който също участва в конкурса на културното ведомство. Според появили се информации и той, както и Панкин, е включил в концепцията си за бъдещето на Оперетата, произведение на Александър Йосифов - председател на комисията, избрала новия шеф на институцията. Колегите на Николов обясниха, че не могат да потвърдят дали това е вярно, а самият той се скри от журналистите, имащи желание лично да му зададат този въпрос. 

Следващата стъпка на колектива на Оперетата е протест пред Министерски съвет. Столична община е разписала разрешение за такъв за дните 20, 21 и 22 януари от 10.00 ч. Първата сбирка под прозорците на Бойко Борисов ще е в сряда от 11.00 часа.

В прикачения звуков файл можете да чуете интервю с Николай Петров от Музикалния театър.