Извънредното заседание на МС
Извънредното заседание на МС / пресцентър, правителствена информационна служба
Извънредно положение в страната заради епидемията от коронавирус, предлага кабинетът на парламента. Ще бъдат затворени училищата и ще се забранят пътуванията до определени държави с много голям ръст на заразени.

На основание чл. 84, т.12 от Конституцията и във връзка с разрастващата се епидемия, решихме да предложим на Министерския съвет и на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение във връзка с този вирус. Това да даде възможност да бъдат затваряни училища, университети, конференции", обяви премиерът Борисов след извънредното заседание на правителството заедно с Националния оперативен щаб, продължило до полунощ.

"Вече тези, които не си бяха въвели мерките, които България въведе още на 28 февруари и тогава ми се смяха, започнаха да го правят. Ние сме въвели едни мерки, които обаче не се спазват", отбеляза Борисов.

"За съжаление не дават достатъчно резултат предприетите мерки", констатира премиерът. И оповести, че само днес 14 души под карантина са избягали. 

Борисов изрази разочарованието си, че българите нямат самодисциплина и не мислят, че по този начин могат да заразят други хора. Именно това е наклонило везните за решението да се въведе извънредно положение заради коронавируса.

Той разпореди на сайта на Външно министерство да има постоянно обновявана информация за забрана за пътуване от България към други рискови държави с висок ръст на заболели с коронавирус. Борисов предположи, че освен Италия, Китай, Иран и някои други държави към списъка ще бъдат добавени до седмица две и Германия и Франция заради бързото покачване на броя заболели в тези страни.

По думите на министър-председателят вирусът не е толкова смъртоносен. Не е като ебола и други зарази, но паниката е голяма", заяви той. Основен фокус в извънредното заседание, което продължи около два часа, е бил именно колко твърди да са мерките срещу разпространението на COVID-19 на територията на страната. Стана ясно, че е имало спорове и вероятно по тази причина не се стигна до затваряне на границите, което се очакваше да бъде едно от решенията на министрите.

23 са вече случаите на коронавирус у нас

Ще бъде предложено гражданите на определени държави да не могат да влизат у нас, както и от България да не може да се пътува до определени страни.

"Ние сме поръчали  200 респиратори, имаме над 2000, където има, ще ги поръчаме". В тази връзка е бил телефонният разговор с руския президент Путин, уточни Борисов, който е питал руския президент дали има излишен брой респиратори, които биха могли страната ни да закупи. Путин е обещал да провери и да съдейства.

"Спорихме много - дали да затворим ресторантите, моловете. За ресторантите счетохме, че има много работещи, които все пак трябва да се нахранят. Нощни клубове, дискотеките и баровете трябва да бъдат затворени незабавно. Скачат, танцуват, потят се, прегръщат се. Това е хубаво, но ще трябва да се ограничи сега", допълни още министър-председателят и нареди с това да се заеме вътрешният министър.

"Именно сега е моментът е да се погрижим за социално слабите, възрастните хора, санитарите. Отсега съм възложил на кметове и областни управители за погребалните агенции. Близките на починал от коронавирус трябва да са в карантина". По думите му починалият трябва да бъде в камера, след което ще бъде погребан.

"Затова искаме това извънредно положение - да използваме и полиция, и армия, за да можем да прилагаме мерките срещу тези, които, например, не искат да спазват карантина.

Училищата и университетите, където може, да минат на дистанционно обучение, заяви Борисов.

Здравето е на първо място, но щетите за икономиката също ще бъдат огромни. И канцлерът Меркел преди малко каза, че щетите за световната икономика ще бъдат в пъти по-големи от последната голяма финансова криза. Тези мерки се взимат след препоръки на щаба", категоричен бе Борисов.

Той се разгневи на бизнеса, че не сваля цените на храните, въпреки драстичното поевтиняване на горивата.

"Искам да попитам, сега, когато падат цени на горива и газ, не падат цените. Защото, когато има поскъпване на газ и бензин, всички производители излизат и казват вдигаме цените. Сега защо не ги свалят? Министър Караниколов да обясни", обърна се Борисов.

"Нямаме информация за спад на цените, освен с 4 стотинки на брашното. Ще разговаряме с производителите", отговори икономическият министър Емил Караниколов.