Плугчиева: В Швейцария трудно си представят ситуация, каквато има при нас
Плугчиева: В Швейцария трудно си представят ситуация, каквато има при нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Спогодбата между България и Швейцария е важна за двете страни, защото това гарантира избягване на двойното данъчно облагане. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик посланикът на България в Швейцария Меглена Плугчиева.

„Това е тема, която вълнува европейските страни също. Швейцария води индивидуални разговори с отделните страни и трябва да посочим като пример тежките преговори с Германия и споразумение, подобно на нашето подписано с Германия, не беше ратифицирано. В Швейцария тече тежък дебат и не всички толкова лесно са готови да дадат бърз отговор при поискване на банкова тайна. Българското правителство може да се обърне към Швейцария и да поиска информация като банкова тайна и това е едно от важните неща в тази спогодба”, посочи Плугчиева.

„При разговорите, които водя с политически лица очакването им за България е, че в България ще има ред, разум и институциите ще работят и няма да се допусне разочарование и отказ от демокрация. Очакванията са да има избори скоро и ново правителство, и стабилен парламент. В Швейцария трудно могат да си представят такава ситуация, каквато има при нас. При тях има вълшебна политическа формула”, подчерта тя.

Плугчиева разясни каква е тази политическа формула. „При нея всички основни партии са винаги в правителството и по този начин са винаги взаимосвързани и задължени да работят за националните интереси на Швейцария. Вълшебната формула в Швейцария е, че всички основни партии от дясното пространство са винаги представени в правителството и по този начин се осигурява задълженост за отговорност спрямо страната. Те имат министър-председател за една година мандат, всяка следваща година има нов член от правителството, който поема поста на мин.-председател. Смяна на едногодишен мандат има и председателят на първата и втората камара на швейцарския парламент”, разясни тя.

„В Швейцария народни инициативи инициират предложения към правителството за референдуми. Задължително референдум има за промяна на Конституцията или ако Швейцария се включва в някаква международна организация. Това са редица инструменти да се организира работата в интерес на обществото. Това е вълшебната формула”, посочи Плугчиева.

Цялото интервю може да слушате на radio.dariknews.bg