/ DarikNews.bg, Петя Димитрова
Планинските водачи се сертифицират по единни правила
96621
Планинските водачи се сертифицират по единни правила
  • Планинските водачи се сертифицират по единни правила
Първите сертифицирани от Министерството на туризма планински водачи у нас  получиха документите си за правоспособност. Пълна информация за практикуващите тази дейност вече ще можем да открием в списък към Националния туристически регистър на сайта на Министерството на туризма.
 
Единни изисквания и по-високо качество на предлаганите услуги – това гарантират новите правила за планинските водачи според ресорното ведомство. За да получиш сертификат за подобна дейност вече трябва да преминеш през поредица от изпити, оценявани от 15-членно жури.
 
Предизвикателство ли е това за кандидатите разказва планинарят Димитър Димитров, един от получилите своето професионално удостоверение: „Обучението на планинския водач се състои в три основни дейности, свързани със сигурността на хората – алпийски техники, първа помощ и ориентиране. От тази гледна точка в тези три елемента изпитът беше сериозен”.
 
Заедно с планинските водачи удостоверения по новия регламент получиха и екскурзоводи, които също подлежат на единно оценяване.