/ БГНЕС
"Оттук нататък ние няма да бъдем тези, които нелегално да пускаме нечии външни министри, само защото те си мислят, че имат правото", това заяви премиерът Кирил Петков пред медиите по повод осуетения полет на руския външен министър Сергей Лавров в Сърбия заради отказа на България, Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на дипломата. 

Искри прехвърчаха между Русия и няколко държави на Балканите, сред които и нашата страна.

"Има си закон и правила, има ясни санкции за руските полети. България ще следва точните правила на ЕС. Ние ще бъдем партньор в ЕС, от който не може да се очакват неприятни изненади", допълни по казуса Петков.

Русия гневна на България и други съседи на Сърбия след осуетената визита на Лавров (ОБЗОР)

Министър-председателят коментира и други актуални теми. По повод актуализацията на бюджета премиерът каза, че тя решава един базов проблем  - въпреки че икономиката в последните четири месеца е с позитивен растеж, инфлацията застрашава хората с най-ниски доходи.

"Акцентът на актуализацията е да покрием точно тези хора, защото нашето обещание е никой да не е под линията на бедност", каза Петков.

"Ние искаме да си изпълним това обещание и това ни е първият приоритет", допълни той.

По думите му работодателите знаят, че това, което е обещано, ще бъде направено. Допълнителните средства, които се акумулират в енергийната система, ще бъдат върнати обратно на бизнеса, увери министър-председателят. 

Василев: В окото на бурята сме, турбуленцията е изключително голяма

По повод задържането на извършителя на палежа на българския културен клуб в Битоля, Кирил Петков изрази благодарност към властите на Република Северна Македония за бързата реакция по случая.

"Имаше абсолютно недопустими действия от страна на извършителя, който беше задържан днес", каза премиерът и съобщи, че е получил лично обаждане на министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който му е казал, че трябва да покажем, че твърдо заставаме против езика на омразата.

От своя страна Петков е благодарил на своя колега за бързите действия и му е казал, че оттук нататък се надява за всеки такъв инцидент да има също такава бърза реакция и да сме сигурни, че няма малки групи хора да се опитват да развалят отношенията между страните ни.

По отношение на това, че френският президент Еманюел Макрон е изразил готовност да организира среща между София и Скопие за гаранции за изпълнението на договора за добросъседство, премиерът Петков каза, че Европа е започнала да разбира проблематиката и иска да помогне нашата ясна позиция да бъде защитена.

"Когато говорим за защита на българите в Република Северна Македония, трябва да има ясни и конкретни мерки за това, преди да се стигне до каквото и да е общо споразумение. Макрон се опитва да види дали ЕС може да бъде гарант за точно тези изисквания, които българската държава отдавна е поставила", заяви българският премиер.