Ако има сделка за ембаргото на руски петрол, то със сигурност ще има изключение за България, посочи той
Надяваме се до декември 2024 г. да можем да купуваме руски петрол. Това е българската позиция, с която влизаме. Има и технически причини на ниво рафинерия и е много важно като цяло за енергийната сигурност на България в този момент. Това каза министър-председателят Кирил Петков от Брюксел.

Най-важното е да имаме петрол за нашата икономика, а не е целта да правим допълнителни печалби от това. Целта е за нашите превозвачи, за нашите домакинства цените на пазара да не се повишат, обясни министър-председателят.

ЕС няма да решава за таван на цената на газа

Ако има сделка за ембаргото на руски петрол, то със сигурност ще има изключение за България, успяхме да го изговорим на най-високо ниво, посочи Петков.

"Когато говорим за защитаване на българския интерес - това е - в единия случай може да са общи приказки, но в другия случай, когато "Газпром" се опитва да извива ръцете на България и ние казваме "не" и намираме алтернатива, но когато знаем, че нямаме друга опция и трябва да защитим българския интерес, нашите партньори ни слушат, защото знаят, че ние го правим не просто като някои от другите страни, които искат да напреднат, а защото наистина нямаме по-добър избор. Радвам се, че на европейско ниво ни разбират и българското правителство успява добре да комуникира важните за България моменти и се надявам, че българските компании, превозвачи и бензиностанции, няма да получат стреса, който за съжаление е факт за доста от другите страни", обясни премиерът.

Петролът на ОПЕК скочи до близо 119 долара за барел

Радвам се, че в ЕС виждат България като един истински партньор и са готови да се съобразят с нас, защото показахме много твърда и ясна позиция във връзка с руския газ и нарушаването на едностранния договор, добави той.

Според Петков е важно, когато се говори за нулева толерантност към корупцията тя да бъде от локалното ниво до Брюксел. "Това означава да има един нов стандарт на европейските политически семейства, така че да не си затваряме очите за локална корупция, а в Брюксел всичко да е наред".

Той коментира и, че ДПС имат доста въпроси, които да си зададат, ако искат да продължат да са част от новите стандарти на европейските семейства.

ЕС засега не успява да постигне споразумение за ембарго върху руския петрол

Петков каза още, че партията му "Продължаваме промяната" е получила покана да стане част от либералната парламентарна група в Европейския парламент „Обнови Европа“. "Либералните партии в Европа се обновяват и този клуб от министър-председатели на масата изглеждаше логичен за "Продължаваме промяната".

Попитан дали, за да влезе "Продължаваме промяната" в "Обнови Европа" ДПС трябва да излезе, Петков отговори: "Бих попитал какво ДПС трябва да направи, за да се чувства, че е част от този нов стандарт. Например, как те биха оправдали хора от "Магнитски да са на първия ред в парламента, когато говорим за по-висок стандарт на ниво корупция. Тази дискусия е много важна и за тях вътре в партията", смята Петков.