/ БГНЕС
„Воля“ пък не взеха изобщо участие в дебатите в парламента
По време на дебатите по вота на недоверие, внесен от БСП, не стана ясно как ще гласуват независимите депутати от „Атака“. Депутатът Павел Шопов обяви, че с неговите колеги ще покажат отношението си по въпроса при гласуването на вота на недоверие следващата седмица.

Той отново поиска преди това БСП да отговорят на поставените от „Атака“ въпроси дали при евентуално управление на социалистите ще бъдат повишени пенсиите и заплатите, дали ще бъде признат геноцида по време на турското робство и дали ще паднат санкциите срещу Русия. Според отговорите на тези въпроси, щели да формират и решението си.

В същото време Шопов критикува червените, че екологията е само формалният повод за вота на недоверие, а целта е свалянето на правителството. Въпросът бил обаче с кой се готвят да управляват след това социалистите.

Корнелия Нинова: Правителството на Борисов е риск за България

Атакистът упрекна червените и за начина, по който са се опитвали да ги привикат на среща един по един, а не като формация с ръководство.

„Нас, шестимата, ни дърпахте за ръка, да се качим на среща. За такива разговори за нашите важни 6 гласа, си има ред. Г-жо Нинова, отправете искане до нашето централно ръководство. Не го направихте. Вие искахте сепаративно да разговаряте с всеки един от нас. Такава беше и политиката на нашите колеги от ГЕРБ. Вие разсъждавахте, че от „Атака“ толкова сме им набрали за това унижение, на което ни подложиха от ГЕРБ, затова, че нарушиха баланса в Народното събрание. А вие не ни защитихте“, отсече Шопов.

„Бях в контактната група. Всеки един от вас в разговори в кулоарите съм ви питал лично ще уважите ли нашата покана. Вие минахте през 12-13 различни теми, а никоя не беше по темата на вота. Ако имате други задкулисни договорки, не размивайте темата“, репликира соцдепутатът Стефан Бурджев.

Депутатите разискват вота на недоверие

По време на дебатите не стана ясно и какво е решението на „Воля“. Никой от депутатите на Марешки не взе думата дали ще подкрепи или не вота на недоверие.

Парламентарната математика дотук показва, че срещу правителството вече има сигурни 104 гласа (БСП и ДПС), но за да падне то, са необходими минимум 121. Те могат да дойдат именно от парламентарната група на „Воля“ и от независимите народни представители, каквито в момента са представителите на „Атака“.

Гласуването на вота на недоверие ще бъде на 29 януари.