/ БГНЕС
Депутатите ще разискват внесения от БСП вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала на политиката в областта на околната среда и водите, предаде БГНЕС.

Точката е първа в дневния ред на народните представители за петък, 24 януари. Това е четвъртият вот на недоверие към кабинета. Гласуването ще е в сряда, 29 януари. Съгласно правилника за дейността на НС, гласуването се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Съюзници за вота: ДПС заедно с БСП ще събаря кабинета (СНИМКИ)

За момента БСП получи подкрепа единствено от ДПС. Двете партии разполагат общо със 104 гласа. "Воля" на Веселин Марешки не казаха конкретно нищо, а от "Атака" не уважиха поканата на социалистите за разговори.

В 40-те страници мотиви от БСП казват, че половин милион българи са на режим на вода, а има сериозна опасност това число да расте. Българите дишат един от най-мръсния въздух в Европа, а страната е превърната в сметище. Според лидера на левицата Корнелия Нинова дори да се намери решение на кризата в Перник, управляващите не знаят какво ще се случи с Шумен, Сливен, Ботевград, Търговище и Ловеч.

БСП внесе вота на недоверие, ДПС не го подписа, ГЕРБ вярват, че няма да мине

„Провалът на правителството на Борисов вече не е само вътрешен. Това е провал по отношение на европейското бъдеще на България. Сега е моментът не само да поискаме промяна чрез свалянето на кабинета „Борисов“, но и да изградим алтернативата, която ще видите в нашите мотиви. Това е една цялостна визия за развитие на зелена икономика, зелени градове и конкретни мерки във всяка от трите области – замърсения въздух, боклуците и решаването на проблема с управлението на водните ресурси на България“, заяви Нинова.

За да бъде успешен вотът, за него трябва да гласуват 121 депутати.