/ ThinkStock/Getty Images
Селфита върху вагони от влакови композиции, както и върху електрически стълбове с високо напрежение са новите моди сред подрастващите, заради които те стават пациенти на Клиниките по изгаряния. Опасни за децата се оказват и анимационните филми с магьосници, тъй като малчуганите се опитват да подражават на героите в тях. За това информира Дарик доц. Мая Аргирова, която завежда Детското отделение по изгаряния и пластична хирургия в болница „Пирогов”.

Опасностите, които дебнат децата ни в мрежата
 
Медикът, който е един от най-добрите в областта на пластичната хирургия у нас, изтъкна, че ако преди десетилетия основните пациенти на отделението са били деца, залети с горещи течности, то днес при малките започват да се наблюдават изгаряния от съвсем различно естество, като например – контакт с нагорещените фитнес уреди на родителите им.

Смъртоносна мода - селфита на екстремни места
 
„Има определена сезонност и в зимните месеци се наблюдават и деца с измръзвания. Минусовите температури миналата година доведоха доста пациенти с измръзвания и то от втора-трета степен, които са сравнително тежки за лечение измръзвания с изразени локални промени. Така че в този сезон родителите трябва да внимават с понижаване на температурите, особено когато няма вятър, и реално те се усещат по друг начин, да взимат мерки и да няма дълъг престой на деца, дори и с ръкавици, на открито“, препоръча специалистът.

Лекар: Трябва да спрем екстремните селфита сред учениците
 
„Колеги от отделението и аз разработихме и представихме една много интересна публикация за опасните игри на подрастващите. Например, деца, повлияващи се от т.нар. анимационни филми, които са свързани с магьоснически ефект на получаване на топлина - запалване, са интересни за децата и те експериментират, опитват се да възпроизвеждат това, което виждат в анимацията, и се получават много тежки изгаряния. В интернет също има много подобни игри, които са свързани дори със самонараняване. Така че родителите трябва да внимават до какво допускат децата си, да наблюдават и по-малките и по-големите. Селфита върху вагони също. Няколко пъти вече говорим за опасността от подобни игри. Опитват се да подражават на някого и най-вече това са младежи и юноши между 10 и 15 години. Много от тях се катерят върху стълб с високо напрежение, за да наблюдават птици, да изпитат някаква романтика, да видят хубав изглед, без да съзнават, че токът с високо напрежение може да доведе до запалване на техните дрехи и до изгаряне на цялото тяло, с реално опасност за живота им“, каза още доц. Мая Аргирова.

По колко селфита на ден си правят тийнейджърите?