Семейството на самоубилото се българче в Америка проговори пред NOVA. Разследващите там твърдят, че зад решението на детето стои играта „Син кит”.

Проговори бащата на детето, самоубило се заради игра
 
Бащата разказа, че е забелязал промяна у дъщеря си и е разговарял с нея. Двамата заедно учили български език, а само три дни преди самоубийството тя му споделила, че свободно говори и руски език.
 
Запазва се самоличността на 16-годишното момиче и на семейството по тяхна молба. Въпреки трагедията, обаче, искат да предпазят други деца. Наричаме я Мария. Младо, жизнерадостно и щастливо дето. Тя обаче ще остане завинаги на 16.
 
От 8 години бащата е разведен със съпругата си – майка на Мария. Раздялата обаче не е повлияла на отношенията между баща и дъщеря.

Американски медии: Момиче с български корени почина в САЩ заради „Син кит“
 
Описва дъщеря си като талантлив артист, чиято дарба да рисува е успяла умело да прикрие дълбоко пазени тайни в картините й.
 
Мария е живеела с майка си и брат си. Въпреки дистанцията баща й и забелязва промяна у дъщеря си и се опитва да говори с нея.
 
По ирония на съдбата точно на 1 юни, в Деня на детето властите в Атланта, Джорджия разбират за самоубийството на Мария.
 
Специален агент Требър Рандъл от ФБР в щата Джорджия потвърди пред NOVA, че смъртта на Мария е първият подобен случай в щата, който е потенциално свързан с опасната игра „Син Кит”.

Агресията в интернет: Когато децата искат да се докажат пред останалите
 
Докато учела с баща си български език, неусетно и без да каже на никого, Мария тайно пишела и четяла на руски език.
 
По-късно близките й откриват писма, написани на руски и портрет на 17-годишната Рина Паленкова от Русия. Нейното сбогом-селфи, преди да се самоубие, стана най-споделяната снимка в руската социална мрежа през ноември 2015 г. Това е първият случай, който отключи спекулациите около опасната онлайн игра и оттогава се заговори за „Син кит”, пишат от руския вестник „Новая Газета”.

Играта "Син кит": Измислен сюжет или реална заплаха за децата? (ВИДЕО)
 
Дали легенда или пък не, "Синият кит" е определено игра на ръба, която събуди детското любопитство и родителските страхове.
 
Феновете на новата руска рулетка са деца. С имена. Като Мария и всички останали жертви. Които завинаги ще останат млади.
nova.bg