парламент депутати
парламент депутати / БГНЕС
Това стана след близо 14-часов дебат
След близо 14-часови дебати парламентът прие окончателно текстовете от законопроекта за мерките и действията по време обявеното у нас извънредно положение. Спор в пленарна зала предизвикаха разпоредбите на текстовете, с които се правят промени в Закона за електронните съобщения. С тях се дава възможност да се събират трафични данни за поставените под карантина лица. Наложи се пленарното заседание да бъде прекъснато за почивка и уточняване на текстовете от вносителя Димитър Лазаров от ГЕРБ.

По време на дебата депутатите от левицата Крум Зарков, Георги Свиленски, Красимир Янков, Валери Жаблянов определиха промените като ограничаване на правата на гражданите.

Авансовият данък за бизнеса ще е според собствената му прогнозна печалба за 2020 г.


Крум Зарков настоя промените, с които се дава право да се събират въпросните данни, да бъдат записани в "тялото" на законопроекта за извънредните мерки, за да се знае, че те се правят заради извънредната ситуация, а не за всяка друга ситуация. Колегата му Валери Жаблянов заяви, че това, което се предлага, е "антиконституционен текст". Той припомни, че България не е напуснала международните документи, които я задължават да спазва човешките и гражданските права. Разпространението на вируса не може да бъде извинение за антиконституционните текстове, които вкарвате днес, коментира Жаблянов.

Депутатите отложиха с година връщането на надвзетите субсидии заради извънредното положение

Георги Свиленски БСП призова Димитър Лазаров да оттегли текста и попита кой му го е дал. "Защо не го внесохте преди два дни, когато гледахме закона на първо четене. Явно тези промени се правят, защото някой има нужда от тях", посочи Свиленски.

Димитър Лазаров защити промените по вносител и обвини опозицията, че говори неистини и откровени лъжи. В хода на дебата той обясни, че операторите предоставят трафични данни само за местоположението на лицето, поставено под карантина на органите на МВР в изпълнение на мерките, приети в Закона за защита на здравето.

По-рано с промени в Наказателния кодекс депутатите приеха по-строги санкции и глоби за нарушителите на карантината. Лазаров аргументира необходимостта от промяната в Закона за електронните съобщения с изпълнението на принудителните мерки по задължителна изолация и лечение, възложени като контрол от органите на МВР. Редакционната поправка, която бе гласувана предвижда трафичните данни да се събират до отпадане на необходимостта на принудителното изпълнение на мерките по задължителната изолация или лечение, наложени на лицето.

"Месец, два или три ще има необходимост от прилагане на тези мерки на лица, които са вирусоносители или контактни на тази болест", посочи Лазаров.

В края на заседанието народният представител от ГЕРБ Анна Александрова, председател на правната комисия, благодари за конструктивната работа на колегите си и пожела законът да бъде ползван за възможно по-кратко време.
БТА