Обсъждат на кръгла маса в парламента промените в Закона за горите
Обсъждат на кръгла маса в парламента промените в Закона за горите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обсъждат на кръгла маса в парламента промените в Закона за горите
54899
Обсъждат на кръгла маса в парламента промените в Закона за горите
  • Обсъждат на кръгла маса в парламента промените в Закона за горите

Кръгла маса за Закона за горите ще се проведе в Народното събрание. Публично обсъждане се организира от ресорната комисия към парламента, а за участие са поканени представители на природозащитни организации, Националното сдружение на общините в България и други. До обществена дискусия по темата се стигна след поредица от граждански протести срещу определени текстове в закона и наложеното по-късно от президента Росен Плевнелиев вето.

В средата на миналия месец хиляди млади хора излязоха на протест срещу окончателното приемане на спорните промени в Закона за горите. Основният спор, предизвикал острата обществена реакция и гнева на екоактивистите реакция, е около промяната, която предвижда ски писти и лифтове да се строят включително и на терени от държавния горски фонд без да се променя статута на земята, станала известна като поправката „Витоша ски”.

Ако дискусията за Закона за горите беше проведена с участието на обществото от самото начало щяха да се избегнат гражданските протести, коментираха природозащитниците след като президента Плевнелиев наложи вето на закона. Няколко дни по-късно, по време на заседание на парламентарната комисия за земеделието и горите, депутатите се обединиха около мнението, че ветото дава възможност да се гласуват поправки в Закона за горите при провеждането на обществен дебат и при постигането на пълен консенсус от страна на гражданското общество, екологичните организации и бизнеса.

Държавният глава Росен Плевнелиев също коментира, че с налагането на вето върху спорните промени в закона за горите президентската институция дава шанс на природозащитниците и хората, подкрепящи инвестициите, да намерят взаимноизгодно решение. „България може да печели от своята природа по един екологосъобразен начин.Но това не бива да става в дефицит на информация. Хората могат да имат икономическа перспектива в регионите. Това, което обаче трябва да направим сега, е да го подплатим с един качествен закон”, обясни държавният глава.

Целта на организираната от ресорната комисия към парламента кръглата маса е да се сближат позициите на спорещите страни по конкретни текстове от закона, но според представители на природозащитници и инвеститори това едва ли ще се случи по време на днешната среща.

Заради бушуващия пожар във Витоша шествието в защита на горите, предвидено за тази вечер, ще бъде отложено за четвъртък, съобщиха за Дарик от „За да остане природа”. Решението е взето късно снощи, тъй като голяма част от хората, които биха искали да се включат в шествието, са предпочели да останат в засегнатите от огъня райони и да продължат работата си по гасене на пожара като доброволци.

До късно вчера организаторите на шествието възнамеряваха да не го отменят, а да поставят акцента в посланията си именно върху проблема с огъня, който бушува във Витоша. „Шествие ще има при всички случаи, независимо от обявената ревизия във връзка с законовите промени за хижите”, коментираха още от организацията „За да остане природа”. Освен в София, чрез социалната мрежа Facebook за мирни протести се организираха и жителите на Пловдив, Варна и Бургас.