/ БГНЕС
Фалшифицирани документи, бездействие на АПИ и пълна липса на строителен надзор са сред основните причини за тежката автобусна катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души. Това стана ясно днес, след като прокуратурата обяви, че повдига обвинения на 7 души заради катастрофата от 25 август. Сред тях са двама бивши председатели на АПИ, изпълнителният директор на строителната фирма – „Трейс”, началникът на асфалтовата база, както и други членове на АПИ, отговорни за строителния надзор на ремонта на пътя. По информация на прокуратурата са взети 9 различни проби от асфалта в участъка на катастрофата и са изследвани в австрийска лаборатория. Резултатите доказали наличие на варовик в асфалта, който довел до бързо износване на повърхностния слой и липса на сцепление. Документите обаче били подправени още в асфалтовата база и според тях варовик нямало, а нито от строителният надзор, нито от АПИ взели мерки, за да накарат „Трейс” да отстрани нарушенията преди гаранцията на пътя да изтече.

25 август: Автобус се преобърна край Своге, десетки загинаха
 
На 25 август 2018 г. автобус излетя от пътя край Своге и се приземи върху бетонна площадка. Загинаха 20 души. 8 месеца след катастрофата единственият обвинен до момента беше шофьорът – Григор Григоров, който карал с 13 км/ч над позволената скорост в участъка. Едва днес от прокуратурата обявиха, че повдигат обвинения на още 7 души. От изнесената информация по разследването до момента става ясно, че злоупотребите с ремонта на пътя край Своге започвали още от асфалтовата база, която добавяла варовик в сместа и подправяла документите, така че според тях асфалтът да отговаря на изискванията. Изпълнителят на ремонта „Трейс” също е знаел за фалшифицирането, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова:
 
„Ако погледнете документите на асфалтовата база, ще видите, че в асфалта има трошен камък, но няма трошен камък, а има варовик, който е по-евтин, но за съжаление не прави необходимото сцепление между пътя и гумите на автомобила. Има изготвени експертизи за почерк, има изготвени експертизи на подписите на лицата. В крайна сметка имаме доказателства от самия терен, които бяха взети от Национална следствена служба. Нали разбирате, че когато аз плащам, знам какво плащам и плащам за варовик, а не за камък, защото варовикът е два пъти по-евтин от камъка“, каза Арнаудова.

катастрофа своге
БГНЕС

Още 7 души с обвинения заради катастрофата край Своге
 
Началникът на асфалтовата база и собственикът на „Трейс“ – Бисер Иванов, са с повдигнати обвинения.

Обвинени са още техническият ръководител на проекта, директор в АПИ и отговорник за строителния надзор, който по думите на Арнаудова също не установил никакви нарушения в ремонта:
 
„Създавани са документи, които да придадат вид, че извършените дейности отговарят на закона и на изискванията за безопасност. В документацията дори липсва каквато и да е ограда, т.е. мантинела в документацията липсва. Независимо от това строителите са поставили мантинела, но тази мантинела не отговаря на изискванията, които се налагат с оглед на пътя, по който се придвижват. Траекторията на този път е изисквала подсилване със стоманени елементи на т.нар. мантинела, за да може да бъде в състояние да спре тежкотоварен автомобил или автобус. Не е предвидена, не е изградена, на практика тя е била една бутафорна преграда“, каза още говорителят на главния прокурор.

През юни 2017 г. до тогавашния председател на АПИ Светослав Глосов постъпил първият сигнал за завишен брой пътни инциденти в участъка край Своге. Вместо да започне процедура по задържане на гаранцията от около 2 млн. лева за пътя, Глосов пратил писмо до „Трейс” с молба да отстранят нередностите.

След като от „Трейс” му отговорили, че пътят отговаря на изискванията и му представили подправените документи, Глосов пък не предприел никакви други действия, докато гаранцията не изтекла. Освен него, обвинен е и друг бивш директор на АПИ – Дончо Атанасов, който също бил пряко отговорен за ремонта.

Своге път мантинела
Институт за пътна безопасност

Институтът за пътна безопасност с остри критики към мантинелата край Своге, АПИ отричат

АПИ: Монтираните мантинели в участъка край Своге са от най-висок клас

„И двамата бивши членове на управителния съвет са отговаряли точно за този ремонт. Те отлично са знаели какъв е размерът на гаранцията и че той е малко по-малък от 2 млн. евро. Отлично са знаели кога изтича тази гаранция. Фактът, че не предприемаш действия при наличието на основания за това да задържиш гаранцията, това означава, че искаме да спестим на „Трейс“ тези 2 млн. евро и да им ги дадем“, допълни Румяна Арнаудова.
 
Всички обвинени са с мярка за неотклонение парична гаранция, която варира между 2 и 15 хил. лева за всеки. Въпреки данните за многобройни нарушения прокуратурата отказва да свали обвиненията и от шофьора на автобуса Григор Григоров, който според експертизата е шофирал с 13 км/ч над максимално позволената в участъка.

автобус катастрофа Своге
БГНЕС

Ранена пътничка от автобуса: Вина не трябва да се търси единствено в шофьора
Агенция Фокус, БГНЕС