Военномедицинска академия ще остане на своя пост като трансплантационен център. Това заяви директорът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

До настоящия момент от годината във ВМА са извършени 6 трансплантации.

"Трансплантираните хора получават шанс за пълноценен живот - да може да работи, да бъде обществено активен и да стане родител”, каза ген. Мутафчийски.

Той заяви, че извършването на трансплантации отнема огромен ресурс, включително финансов, който не винаги е заплатен от държавата.

"ВМА го прави с ясното съзнание, че това е най-висшата обществена дейност, която ние можем да дадем на държавата. Така че ВМА винаги ще остане на своя пост като трансплантационен център с амбиция да се развива и в бъбречните трансплантации”, подчерта ген. Мутафчийски.

Самият факт, че в България само една болница извършва чернодробни трансплантации показва, че това не е печеливша дейност. „ВМА не печели от тази дейност, но има пълното съзнание колко е важна тя за държавата и ще продължим да я правим“, каза той.

Ген. Мутафчийски заяви, че трансплантациите в България се определят от броя на донорите, а също така от медицинските показания дали един донор е годен за трансплантация или не и дали има подходящ реципиент. „Досега не се е случвало да бъде отказан черен дроб поради това, че липсва подходящ реципиент. Не, ние имаме много голяма листа. Всяка сряда листата се обсъжда и обновява. Много са факторите, от които зависи колко броя трансплантации ще се извършват. Имаме екипи да извършваме трансплантации и през ден, млади професори и доценти, които са много добре подготвени е работят с ентусиазъм“, обясни директорът на ВМА.

В листата с чакащи за трансплантации ВМА имат над 25 човека. „В нея има постоянно движение, защото някои са неподходящи по медицински показания, даваме съответни препоръки. Самите им организираме лечение на зъбния статус и други заболявания“, добави ген. Мутафчийски.

Той благодари на близките на донорите, както и на Военновъздушните сили на България. Те са неизменна част от повечето донорски ситуации, те са партньори и приятели на ВМА.

Проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, заяви, че не е лесно да се поддържа това ниво на качество на трансплантации вече 20 години. „Постепенно цялата болница възприе трансплантациите като кауза“, каза той и призова присъстващите медицински персонал и граждани да аплодират ВМА.

На събитието присъства Петя и нейното бебе Рая, една от спасените благодарение на донорство. „Рая е дете чудо, което дойде на бял свят след много борба. Искам да изкажа огромна благодарност на доктор Даниела Тонова и всички, които седят до тях плътно и се грижат за хора като мен. Моята дъщеря е не само мое дете, тя е дете на всички лекари, които бяха до мен. Тя е дете, дошло на този свят с много любов“, каза Петя.

На дървото на живота във ВМА бяха закачени листчета с имената на донорите през тази година.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС