/ Thinkstock/Getty Images
МОН с решение за задача 7 от матурата по български език
97499
МОН с решение за задача 7 от матурата по български език
  • МОН с решение за задача 7 от матурата по български език
Ден след като БАН обяви, че има граматична грешка в 7-ма задача от матурата по български език и литература, днес оттам заявиха, че такава няма, а имало семантична неточност. Заради разразилия се спор обаче Министерството на образованието реши всеки зрелостник да получи по 1 точка за 7-ма задача от матурата по български език и литература, независимо от отговора, който е посочил за верен, „за да не остане усещане за недоверие в институциите“. Това обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

МОН опроверга да има грешка в задача от матурата по български език

Спорът има ли грешка в 7-ма задача започна почти веднага след изпита. Според родители и специалисти тя няма верен отговор, посоченият от образователното министерство - отговор Б, също бил грешен според тях. От МОН обаче не се съгласиха с това твърдение. В спора се включиха и учените от БАН. Граматична грешка има, каза вчера пред Дарик доц. Татяна Александрова от Института за български език към БАН.

"Соченият като верен отговор - Б, а именно изречението "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия", всъщност тук има допусната граматична грешка", каза тя вчера пред Дарик.

Граматична грешка няма, обяви днес директорът на Института за български език към БАН проф. Светла Коева. "В отговора, даден за верен, граматична грешка така, както граматичните правила са зададени в предговора на официалния правописен речник, няма", каза тя.

Експерти в задочен спор за задача от матурата по български

От МОН са категорични, че граматична грешка в отговор Б няма и въпросът е зададен коректно, но за да не остане усещане за недоверие към институциите, приели всеки зрелостник да получи по 1 точка за тази задача, поясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Нашето решение е тази задача да не се зачита в изпитния вариант, каза тя. "След като има условия за притеснение, за двусмислие, това означава, че всеки зрелостник ще получи за задачата точките, които тя носи", обясни зам.-министърът. Тази задача носи една точка, каза Михайлова.

В изречението има семантична неточност, заради което то звучи неестествено, коментира директорът на Института за български език към БАН проф. Светла Коева. "Глаголи като впечатлявам, изплашвам и така нататък изискват допълнение, което е членувано. Но това не е граматично правило, това е семантично правило. В този смисъл в изречението има семантична неточност", каза тя.

Това е неписано правило, което усвояваме докато се учим да говорим, допълни проф. Коева.
БТА