Въпросът за оставката на главния прокурор е в центъра на коментарите на политиците и днес. Обединяващо е мнението, че отстраняването на Иван Гешев не може да изчерпа реформата в съдебната система. Днес Гешев ще се прибере от официалното си посещение в САЩ, потвърдиха за NOVA източници от Съдебната палата. Дали обвинител №1 доброволно ще подаде оставка, която ВСС да гласува, или ще се стигне до процедура пред Темида, не е ясно. 

Искането за предсрочното прекратяване мандата на Иван Гешев не трябва да измести темата за взрива по колата му, защото истината трябва да бъде намерена. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя беше категорична - това не бива да спре съдебната реформа.

„Този случай, както знаем, отекна в Европейския съюз, намесиха се и европейските институции. Името на България трябва да бъде изчистено”, заяви тя.

Искането идва само ден, след като кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС го постави като основен приоритет в работата си, което не може да не буди недоумение, каза още Йотова.

„Тази скорост, с която се развива този процес, от едно заявление на все още неосъществен министър-председател в лицето на г-жа Габриел. Изведнъж такава реакция в средите, свързани със съдебната система, които само до вчера бяха на съвсем друго мнение”, твърди Йотова.

А докато кадровиците чакат Иван Гешев, за да му връчат искането за оставка, то правосъдният министър Крум Зарков се отказал следващата седмица да внася такова от свое име. Защото процедурата вече е отворена.

„Проблемът с институцията „главен прокурор” е системен. И решението му трябва да е системно, тоест законово. И затова очаквам с нетърпение първото заседание по същество на правната комисия на парламента, където да се разгледа Законът за отчетност на главния прокурор”, обясни министърът на правосъдието Крум Зарков.

Политически привкус във внезапния обрат на мнението на шестима от членовете на Прокурорската колегия видя и вътрешният министър Иван Демерджиев.

Прокурорите, които протестираха в негова защита, изведнъж внесоха искане. Цели трудови колективи, които го подкрепяха, сега са срещу него. Изключително неприятна картина. Не може прокуратурата да бъде креативът на политическите сили и много бързо, когато подаде знак, да се скача и да се прави едно или друго нещо. Ако прокурорите искат да бъдат магистрати, те трябва да бъдат независими”, каза той.

А бившият заместник-главен прокурор Бойко Найденов коментира, че е озадачен от мотивите.

„Не знам как са го установили това. Направили са разследвания или как? Аз не знам и Борислав Сарафов в какво качество е бил там”, каза Найденов.

Дали на мястото на взрива е допуснат израелски експерт е отговорност на водещия разследването, напомни Найденов. Затова проверка трябва да установи кой е бил там, с чие разрешение и какво е правил.
nova.bg