Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи проекта на закон за държавния бюджет, с изключение на КТ "Подкрепа". Това обяви на брифинг в Минисерския съвет вицепремиерът Мария Габриел след края на извънредното заседание НСТС. 

Габриел обяви, че по първа точка, проектът за бюджета на здравната каса не постигна единодушна подкрепа, като от Българската търговско промишлена палата (БТПП) се въздържаха.

Единодушна подкрепа не постигна и проектът за бюджет за държавното обществено осигуряване. 

НСТС подкрепи, макар и неединодушно, и трите бюджета, каза финансовият министър Асен Василев.

"Шест организации подкрепиха бюджета на НЗОК, 5 на ДОО и 6 организации подкрепиха Държавния бюджет. Държавният бюджет е в рамките на 3% дефицит, 1,8% ръст на икономиката, 8,7% инфлация, запазени социални плащания и политика на доходите на служебния кабинет, като тя е надградена в някои случаи, където има недостиг, прецизирани капиталови разходи по начин, който осигурява, че всички проекти с избран изпълнител ще бъдат напълно финансирани", уточни отново той. 

По думите  му последните четири седмици приходните агенции са работели изключително активно. 

Асен Василев очерта основните параметри на проектобюджет 2023 г. (ВИДЕО)

"Вследствие, на което в края на юни България излезе на плюс в бюджетното салдо", каза Василев. 

Българската стопанска камара също подкрепи и трите законопроекта. "Това е обяснимо. В средата на година, никой не иска изненади", каза председателят на БСК Добри Митрев и допълни, че тези бюджети трябва да ги има, за да продължат да функционират държавните и обществените системи. 

Той уточни, че всички са се обединили около това, че това не са идеалните бюджети, но в кратните срокове, в които следваха да бъдат изготвени не се очакваше да има сериозни реформи по него. 

Обсъдено е какво трябва да се види в Бюджет 2024. 

Председателят на АИКБ Васил Велев обяви добрата новина за бизнеса. Той съобщи, че са получили уверение, че тези 3% дефицит, който е приоритет няма да бъде постигнат след задържане на средства към бизнеса. 

Велев заяви, че отрицателният вот по бюджета на ДОО е, защото в него не виждат реформи. По думите му сме свидетели на ерозиране на пенсионната система, която способства укриването на осигурителни доходи и разрастването на сивия сектор.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че са подкрепили бюджета на ДОО с известна тревога, свързана с необходимостта за укрепване на пенсионния модел.

Той уточни, че въпреки това са го подкрепили, но с едно условие - да се направи така, че минималното обезщетение на безработица да е поне равно на прага на бедност.

„Тревогата е свързана с нуждата от укрепване на пенсионния модел и следването на неговата философия, която бе системно разрушаване в НС през последните години, а условието бе да направим, така че минималното осигуряване при безработица да е поне равно на прага на бедност. Сегашните 18 лв. за ден не ги вади от капана на бедността и разбира се 12 % увеличение на пенсиите също го подкрепяме“, каза още Пламен Димитров.