/ БТА
Бюджетът, който предлага Асен Василев, е хартиен бюджет. Там се наместват едни цифри, които не съществуват. Приходната част е изключително надценена - това коментира по БНТ Тошко Йорданов - председател на ПГ на “Има такъв народ”.

"Той изпрати контролни органи да тормозят БЕХ, да се надуе печалбата с милиард и 300 милиона лева, която я нямат на хартия, за да може да му излезе 3-процентния дефицит. Освен това, е принудил митниците, че ще съберат 30% повече приходи, което не знам как става, при положение че стокооборотът на държавата е такъв, какъвто е и те работят с конкретика", посочи Йорданов.

Асен Василев очерта основните параметри на проектобюджет 2023 г.

Според него, има раздути приходи на хартия. Той припомни, че през 2020 г., когато нямаше икономическа криза, разходите на държавата са били 40 млрд. лева, а сега след появата на Асен Василев те са 70 млрд. лева.

"30 милиарда лева повече разходи без някаква особена промяна в социалния статус на хората. Напротив, обратното - скок на цените на и масово обедняване. Така, че няма как да подкрепим бюджет, който наистина е направен на хартия с измислени цифри, с принуждаване на държавните предприятия да дадат всичко, каквото имат, т.е. изгребва се цялата им печалба, всичките им дивиденти и те ще станат неконкурентоспособни и това ще ни удари след 1-2 години и затова няма как да подкрепим нещо толкова вредно", поясни Тошко Йорданов.

Василев към Тошко Йорданов: Не ви давам идеи как да пишете песни, вие не ми давайте как да пиша бюджет

По думите му, бюджетът трябва да служи, за да се плащат разни неща, а когато няма приходи - как да се плаща. Държавата вече е в дефицит в средата на годината и никога не е била на 1 милиард и 200 милиона през май - това не се е случвало предишни години, добави той.
БНТ