Искат паникбутони в спешните отделения
Искат паникбутони в спешните отделения / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Искат паникбутони в спешните отделения
71814
Искат паникбутони в спешните отделения
  • Искат паникбутони в спешните отделения

Спешните медици за пореден път поискаха инсталирането на паник бутони в спешните кабинети и в линейките. В писмо до Здравното министерство работещите в спешната помощ припомнят, че не могат да продължават да работят, без да имат сигурност и без възможността ясно да разграничат кои случаи са наистина спешни и кои не. „Въпрос на време е някой от колегите ни да пострада много сериозно," подчерта пред Дарик Десислава Кателиева, председател на асоциацията, която представлява спешните лекари.

Тя уточни, че дори в таксиметровите автомобили има паник бутони, които да осигуряват директна връзка с полицията при нужда.

"Това го искаме от много време, но все още не се случва. Все още няма паник бутони, които да действат в спешните кабинети към филиалите и в линейките. Има паник бутони в самите линейки, но те не са свързани, те не работят практически. Просто комуникационната система не е достатъчно добра, за да работят. Директна връзка с полицията на екипа няма. Връзката става чрез телефон 112 и чрез връзката ни с районната координационна централа", заяви Кателиева.

По думите й не е редно, при положение че всяко едно такси в страната има паник бутон и директна връзка с централата и с полиция, хората, които спасяват живот, да нямат такова нещо.

"Искаме правила, искаме алгоритми за работа, алгоритми за приемане на повиквания. Не може да преглеждаме всеки, който се е преценил, че е спешен. За да се задържат хората, те трябва да бъдат мотивирани да останат, а това става чрез безопасни условия на труд, чрез перспективи за развитие, чрез достойно заплащане - неща, които ги повтаряме две години вече, а колегите намаляват все повече", допълни д-р Кателиева.