/ БГНЕС
Промяната в статута на длъжността "главен прокурор" е една от важните и изключително закъснели реформи. Това коментира пред журналисти на остров "Персин" край Белене министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

"От 2009 г. спрямо България има решение по делото "Колеви" на Европейския съд по правата на човека, в което ясно се казва, че у нас липсва ефективен механизъм за разследване и търсене на наказателна отговорност на главния прокурор", подчерта правосъдният министър и добави, че темата е поставяна и от други европейски институции. Според нея България трябва "да спре да си затваря очите и да реши този въпрос".

По повод на сигналите срещу главния прокурор за нарушения, които е поискала от правосъдното министерство КПКОНПИ, министър Йорданова подчерта, че в момента се извършва необходимата административна процедура и институциите трябва да си взаимодействат. "Очакваме на 8 февруари решението на Конституционния съд по повод искането за тълкуването на Конституцията дали министърът на правосъдието може да иска предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор", добави министър Йорданова.

Според нея съществуването на КПКОНПИ в този формат не е адекватно. "Това се показва и от резултатите от работата й много ясно - имаме ли разкрито корупционно престъпление по високите етажи, имаме ли в резултат на тяхната работа образувано дело за голяма корупция?", подчерта министърът. "Тази комисия трябва да служи на високия обществен интерес, да разкрива корупционните практики, да пречи на незаконните пари да влизат в стопанския живот, но не сме убедени, че точно това постига тя", каза още Надежда Йорданова.

Тя коментира, че Висшият съдебен съвет /ВСС/ може да стане отново непостоянно действащ - това е един от вариантите, които се обсъждат. Крайното решение ще бъде взето след провеждане на широка дискусия.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова бе днес на остров Персин, където положи венец пред Паметника на жертвите на комунизма на Втори обект на концлагера "Белене". Поводът бе Денят за почит към жертвите на комунизма, който се отбелязва на 1 февруари. "На този ден трябва да си спомним, че в сърцето на нашата демократична държава трябва да бъде спазването на фундаменталните човешки права, и с още по-голяма решителност да ги отстояваме", каза министър Йорданова. Тя бе придружена от зам.-министъра на правосъдието Емил Дечев. Цветя поднесоха още областният управител на Плевен Иван Янчев и кметът на община Белене Милен Дулев.
БТА