/ iStock/Getty Images
След идването на власт на талибаните в Кабул гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че иска да се избегне идването на допълнителни потоци от бежанци в Европа.

На среща в Анкара със заместник-председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, гръцкият премиер е изтъкнал, че "е важно ЕС да подкрепи близките до Афганистан страни, за да се гарантира, че допълнителни потоци от бежанци няма да дойдат в Европа", съобщава БТА.

Кириакос Мицотакис разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по този въпрос.

"Нова мигрантска вълна е неизбежна, ако не са взети необходими мерки в Афганистан и в Иран", посочи турският президент.

Връщането на власт на талибаните в Кабул създаде несигурност за бъдещето на много афганистанци и събуди в Европа страха от мигрантска криза, подобна на тази от 2015 г. с притока на милиони бежанци, бягащи от конфликтите в Близкия изток и минаващи през Турция.

"Гърция няма да се справи с лекота с евентуална ескалация на проблема с имиграцията и бежанците", каза днес правителственият говорител Янис Иконому, който предупреди преди няколко дни, че "всички сили са в готовност на границите".

Според правителството трябва да бъдат разположени подкрепления в района на сухопътната граница с Турция в Еврос и на островите в Егейско море.

Гърция е завършила изграждането на 40-километровата метална ограда по протежение на границата си с Турция, съобщи в края на миналата седмица в. "Катимерини". Предстои да бъдат разположени нови дронове, камери и радари, позволяващи видимост до 10 километра от турската страна на границата, а също и назначаване на 250 граничари, според гръцки медии.

Решение за засилването на контрола на гръцко-турската граница бе взето още през февруари-март 2020 г., когато Анкара заплаши, че ще остави бежанците, намиращи се на нейна територия, да преминат в Европа.

Десетки хиляди мигранти се насочиха тогава към Гърция. На граничния пункт Кастаниес-Пазаркуле в продължение на дни имаше стълкновения между гръцката полиция и групи мигранти.

Гръцката граница "ще остане сигурна и непристъпна", подчерта в петък гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос при оглед на новите съоръжения по границата с Турция.

Гърция е приела досега 40 000 кандидати за убежище и бежанци от Афганистан. Афганистанците са на първо място сред мигрантите, пристигащи в Гърция, според Върховния комисариат на ООН за бежанците.
 
БТА