хакери
хакери / Istock
Парите са били изпращани по сметки на финансови мулета
Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, източвала банкови сметки. 

"Установени са 15 лица, които са съпричастни към въпросната дейност. Има ясно разграничение на функциите и на ролите. Част от тях са технически грамотни - хакери, които имат роля и функция да придобиват достъпа до банкирането на клиентите на банките", заяви Асен Кунчев, началник отдел кибератаки и финансови измами в интернет към ГДБОП.

Той подчерта, че е имало предварително направена система от финансови мулета към, които е правен трансферът, както и към системи за разплащане до платформи за търгуване с криптовалути. 

"Достъпът е осъществен чрез предварително придобиване на техните пароли и потребителски имена посредством провеждане на фишинг кампании", уточни още Кунчев и допълни, че кампаниите имат различна насоченост. 

"Една от тях е фишинг кампании на банки с искане за потвърждение на потребителско име и парола", заяви той.

Кунчев обяви, че не всички пари са оставали в България. 


"Парите са теглени от банкомати, част от тях са изпращани в крипто борси с цел по-лесното им усвояване", казаха от ГДБОП.  Те са успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи от 800 000 лева до 1 млн. лв. 

Сигналите са били подадени от 12 пострадали. 




По-рано стана ясно, че специализираната полицейска операция е проведена на 4 юни от служители на ГДБОП, под ръководството на Софийската градска прокуратура. Действията са осъществени на територията на градовете София, Варна, Казанлък, Самоков, както и в с. Железница и с. Медковец. 

Извършени са арести на 11 участници в престъпната схема - двама хакери, набирачи на финансови мулета и мулета. Според първоначалните данни от разследването в периода от април до август 2023 г., чрез електронно банкиране, са достъпени сметките на 12 български граждани и юридически лица.

Един от задържаните е с повдигнато обвинение за компютърно престъпление, че неправомерно добавил, използвал, променил и унищожил компютърни данни в информационна система, като деянието е извършено с цел имотна облага.

Останалите десет обвиняеми
са привлечени за изпиране на пари. Част от тези лица са имали открити на тяхно име банкови сметки, по които са постъпвали суми, източвани чрез компютърно манипулиране на банковите сметки на физически и юридически лица. Успешните неправомерни операции са в размер на близо 800 000 лева.

В рамките на операцията са извършени претърсвания на 18 адреса и 6 автомобила, както и обиски. Иззети са мобилни телефони, компютри, флаш памети и документи. Разпитани са свидетели.

Всички 11 задържани са привлечени като обвиняеми. На трима от тях е наложена мярка за задържане до 72 часа, на други седем – „парична гаранция“ в размер между 5000 лева и 10 000 лева, един е с „подписка“.

Разследването по случая продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.

Предстои да бъде направено искане от СГП пред СГС за  взимане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо обвиняемите, които са задържани за срок до 72 часа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня