Мненията на експертите на въпроса: Можем ли без въглищни централи или не? - Остават разнопосочни. Според някои от тях, механизмите на ЕС и високата цена на електроенергията, произведена от ТЕЦ-ове, ги обрича да бъдат затворени. Според други, обаче, въглищните централи остават от ключово значение за електроенергийната система у нас.

Въглищните централи у нас се намират на кръстопът между регулациите наложени от ЕС и продължаващите протести на миньори и енергетици срещу териториалните планове.
“ЕС не въвежда тези квоти, за да наруши функционирането на българските ТЕЦ-ове, а с ясна цел - минимизиране на негативните последствия от промените в климата”, заяви Симеон Горов, координатор "Енергетика и климат“, Сдружение "За Земята“ пред NOVA.

"Казва един представител на ЕК – тези емисии са на ниска цена и те се вдигат. Тези квоти не могат да растат по този начин, те убиват тези производства”, каза Александър Загоров, КТ "Подкрепа".

Според Еленко Божков това, което основно притеснява миньорите и енергетиците, е поетия ангажимент за 40% намаление на емисиите до 2026 г.

“Едно намаляване с 40% означава някъде около 8-9 милиона тона намаление на емисиите, което на практика е производството на “Марица Изток 2”, съобщи Еленко Божков, енергиен експерт.

Миньори от Бобов дол затвориха магистрала „Струма“, блокади има и на АМ „Тракия“ и Хаинбоаз

Всеки произведен мегаватчас електроенергия е на загуба, в момента, от въглищните централи. Единствената причина централите изобщо да произвеждат ток е, че получават огромни субсидии от държавата”, посочи Мартин Владимиров, енергиен експерт.

Според въглеродните квоти 1 тон отделени вредни емисии струват 100 евро. Според Министерството на околната среда и водите, за да произведе 1 мегаватчас енергия, ТЕЦ “Марица Изток 2” изхвърля във въздуха около 1,3 тона вредни емисии - оскъпяване със 130 евро или 260 лева. Което прави електроенергията по-скъпа от тази на пазара.

“Те са много по-скъпи от всички други източници на производство на електроенергия в момента и реално не са конкурентоспособни на цените на пазара", добави Владимиров. 

Премиерът кани протестиращите миньори и енергетици на среща в Раднево, синдикатите отказват

Според някои експерти, обаче, въглищните централи не могат да бъдат заменени. “Непрогнозируемата енергия от ВЕИ не може да замени базовата енергия от въглищните централи”, каза още Божков.

А други са категорични - преходът е неизбежен. “Това е реалността, от която не можем да избягаме", посочи Владимиров.