/ БГНЕС
Министерският съвет да предложи план за развитието на медийната среда в България до 31 март 2020 г. Това решиха единодушно депутатите след разисквания по питане за политиките на правителството за гарантиране свободата на словото в България.

В проекторешението е записано, че Министерският съвет трябва да предложи план за развитието на медийната среда, както и модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост.

По време на дебатите депутатите се обединиха, че проблем с медийната среда има и се съгласиха, че трябва да се въведат правила за подобряването й.

Седем напират за шеф на БНР, Митов и Велев сред тях

Според БСП цензурата и автоцензурата, особено по определени теми, е очевидна, което отрежда и 111-ото място за България според класацията на „Репортери без граници“.

Председателят на комисията по културата и медиите Вежди Рашидов и депутатът от „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов обаче се усъмниха доколко е вярна класацията на „Репортери без граница“. А Йордан Цонев от ДПС нарече „гавра“ отреденото ни място по свобода на словото.

Ангелов настоя, че свобода на словото има, тъй като всеки у нас може да пише и казва каквото си иска, но проблемът бил в обективизма на журналистиката.

Павел Шопов от „Атака“ пък се възползва от дебата да се оплаче от системна репресия и цензура върху партията и лидера му, а като пример даде отнетата акредитация на партийната им телевизия за отразяване на работата на Народното събрание.

„Чукате на една отворена врата и нямаме против да помислим. Да направим закони, правила за живот. Свободата на словото не принадлежи само на медиите, това е свещено право на всеки човек. Нека не забравяме, че демокрацията е низ от правила и закони, медиите не правят изключение. Ние имаме експертна група и започнахме да работим по този закон“, посочи Вежди Рашидов.

Експерти искат повече културни формати в българските медии

Той посочи и че голямата битка е срещу фалшивите новини, които са станали болестта на Европа и света. Рашидов подчерта, че никой не е оторизирал „Репортери без граници“ да ни дават оценка.

„Основните активни са „Репортери без граници“, които са със страшно отношение към държавата. Не искам „Репортери без граници“ и никой не ги е оторизирал. Агресията срещу българската държава, че ограничава свободата на словото, не е почтена и не е позволена за мен. Всички знаем откъде отива информация и всички знаем защо ядем тези жаби и ще сме на 111-о място, когато всеки говори каквото си иска“, каза още депутатът от ГЕРБ.

„Определени фактори обичат да се месят в работите на България. Една немалка част от международни организации, които правят класации, са финансирани от определени кръгове, които поддържат идеологии, джендър идеологии, разбиване на традиции и обичаи. Такива организации дават оценка на свободата на словото в България. А тя е номер 1 по свобода на словото, всеки може да говори каквото си иска, да направи телевизия, вестник, да говори всичко. Утре мога да направя „Ангелов прес“ и почвам медия. Къде липсва свободата на словото? Проблемът е обективността на медиите, дали изпълняват поръчки или не. Свобода на словото има. В Европа едва ли има друга държава, където в парламента всички медии да бъдат свободни да спират депутатите на момента, да ги питат каквото искат“, включи се в дискусията и Юлиан Ангелов от ВМРО.