/ iStock/Getty Images
Експерти смятат, че е необходимо да има повече културни формати в българските медии. Темата беше разисквана в рамките на Петнадесетата световна среща на българските медии по света, която БТА и АБМС организира в албанската столица Тирана. Според проф. Михаил Неделчев загиването на една културна медия винаги е огромна трагедия.

Той подчерта, че в печатните издания липсва съвременна критика на културна тематика, която се компенсира с повече книги, съдържащи литературни изследвания.

Проф. Неделчев подчерта, че един от големите оазиси в българската култура е програма "Христо Ботев" на БНР. Бившият министър на културата проф. Петър Стоянович посочи, че най-важният въпрос е какъв тип култура е необходима за възпитанието на следващите поколения и доколко отделните културни институти трябва да се финансират централизирано.

Първата българска телевизия в Латинска Америка стартира в Аржентина


Според него културните формати в медиите зависят от това в каква посока трябва да се развива самата култура.

Доц. Георги Лозанов каза, че има ясно усещане за дефицит на културни формати, културна тематика и представители на културата в българските медии.

"Лошо е да няма културни формати, защото хората на културата са публични лица, които са по-образовани и по-почтени от другите публични лица", каза той. Той смята, че има целенасочен опит да се маргинилизират културните формати, а това е опасно, защото ценностите са културен продукт, а именно този културен продукт не се създава поради липсата на медиен терен. Според него културата и демокрацията са пряко свързани категории и процеси.

Модераторът на панела Даниела Горчева от списание "Диалог" в Холандия смята, че трябва да се пишат по-кратки текстове - тя даде пример, че в Холандия авторите на културните рубрики създават свои блогове.

Културата трябва да е ефикасна, за да създава идентичност, подчертаха участниците в последния панел от работата на Петнадесетата световна среща на българските медии по света.

Писателят Антон Дончев благодари на организаторите на Световната медийна среща и подчерта, че форумът е изключително ценен, защото повдига въпроси, които са важни за българската културна идентичност.

Генералният директор на БТА Максим Минчев благодари на участниците в Петнадесетата световна среща на българските медии и заяви, че проектът е жизнен и ще продължи занапред. С тези думи той закри Петнадесетата световна среща на българските медии в Тирана.

Тя се организира със съдействието на "Джи пи груп" АД, Фибанк Албания, NOVA, Large Infrastructure Projects.
БТА