Николай Денков
Николай Денков / БГНЕС
Днес беше публикуван четвъртият годишен доклад, който прави мониторинг върху върховенството на правото в ЕС за всяка една страна членка. В този доклад виждаме пет положителни констатации и две критични препоръки за недостатъчен напредък в промените, които се очакват в България, и две препоръки, които са на вниманието на Народното събрание. Това обяви премиерът Николай Денков преди началото на редовното заседание на Министерския съвет.

По думите на министър-председателя, като съществен напредък се отчита въвеждането на ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и въвеждане на съдебен контрол върху отказите на прокурора за образуване на наказателно производство.

ЕК иска да закрие механизма за сътрудничество и проверка за България

"Знаете, че това е законодателство, което се очаква България да въведе от 10 години, и последното Народно събрание успя да го приеме още в началото на своята работа", посочи Денков.

Вижте какво пише за България в част от черновата на доклада за върховенството на закона на ЕК

Като друга положителна констатация той посочи Националния координационен механизъм за върховенството на правото, както и приемането на законодателство за разширяване на обхвата на правна помощ и въвеждане на задължителна медиация при определен тип дела.

"Четвърта положителна констатация е във връзка с медийната свобода в България и по-специално сформирането на работна група за законодателни промени за свобода на медиите и плурализма. Предстоят още стъпки в това отношение. Петият положителен коментар е свързан със закриването на специализираните съдилища и специализираната прокуратура", коментира още Денков.

В същото време ЕК отбелязва притеснения, свързани със състава на ВСС и Инспектората към него - отново проблеми, които от години седят пред законодателния орган. Критични са констатациите в сферата на превенцията и противодействието на корупцията, най-вече заради липса на осъдителни присъди по висшите етажи на властта", изтъкна още в резюме министър-председателят.

Според проучване на ЕС: За 88% от българите корупцията е широко разпространена

Той цитира дословно и заключението: "ЕК стига до извода, че София и Букурещ задоволително изпълняват условията, поставени по Механизма за сътрудничество и проверка при влизането в ЕС. Сега се предприемат остатъчни последни стъпки и Комисията започва стъпки по окончателното затваряне на този Механизъм за двете страни членки - България и Румъния".

Със затварянето на този Механизъм ще се въведе единствено хоризонтален мониторинг, който е за всички страни членки на ЕС, докато Механизмът за проверка и сътрудничество е извънреден за България и Румъния, обясни още акад. Денков.