Д-р Кателиева: Тази власт ни изслуша, но не ни разбра - кризата в спешната помощ ще се задълбочи
Д-р Кателиева: Тази власт ни изслуша, но не ни разбра - кризата в спешната помощ ще се задълбочи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Д-р Кателиева: Тази власт ни изслуша, но не ни разбра - кризата в спешната помощ ще се задълбочи
73563
Д-р Кателиева: Тази власт ни изслуша, но не ни разбра - кризата в спешната помощ ще се задълбочи
  • Д-р Кателиева: Тази власт ни изслуша, но не ни разбра - кризата в спешната помощ ще се задълбочи

Оказва се, че в момента няма институция в България, която спешно да помогне на спешната помощ в страната, това призна в интервю за Дарик председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева. Тя прогнозира, че кризата в здравеопазването и спешните центрове ще се задълбочи.

„Ще има смяна на правителства, служебен кабинет, който практически нищо ново няма да направи за нас. До октомври месец аз не виждам какво ще се промени в работата ни - заплащанията и всичко останало. Софиянци имат пълното право да излязат отново на протест, след като вече месец от последния им протест нищо не се случи. Екипите им са все така малко. Всичко, каквото се прави, е кампанийно и остава само в сферата на обещанията", коментира д-р Десислава Кателиева.

По думите й проблемите не са само в заплащането: „Те са много дълбоки. В продължение на 14 години спешната помощ беше обърната в буфер на здравеопазването ни. Ние практически нямаме действаща неотложна помощ, няма правила. Пациентите са страшно объркани. Пациенти с инфаркти отиват първо при личните си лекари, което е ценно време, застрашаващо живота им. В същото време пациенти, с оплаквания от седмици и месеци настояват да бъдат преглеждани от Бърза помощ в дома си".

Преди да си тръгне това правителство, ще свърши ли поне нещо реално, като легализира професията „лекарски асистент" - без нея професията „медицински фелдшер" загива окончателно в България, а това са чудесни специалисти, които оказват спешна помощ, попита д-р Кателиева?!

Тази година можеше да задържи поне един випуск млади лекари в България, да създаде първите лекарски асистенти и да вкара първите парамедици в спешната помощ, но нищо от това не се случи, коментира още д-р Десислава Кателиева.

„Парамедиците - от години говорим, че ги има по цял свят, но тези хора ги има като професия, има ги като образователни изисквания, но нито в един нормативен документ за оказване на спешна медицинска помощ няма да срещнете думата парамедик. Следователно тези хора не могат да работят законно. Последната концепция, която беше написана, тя визира единствено спасяването на болничната помощ със създаването на спешните болнични комплекси и „пироговчетата". Една година беше изгубена за създаване на един измислен спешен болничен комплекс, за да бъдат насочени средства, предназначени за спешната помощ към решаване на проблемите на болничното здравеопазване. Това беше една много сериозна грешка, за която ще плащаме всички", добави д-р Десислава Кателиева.

„На отиващата си власт сме благодарни, че с малко ни увеличаха заплатите и криминализираха нападението над лекари - благодарни сме, че ни изслуша, но за съжаление не ни разбра", каза още тя.