Група от 11 държави - членки на ЕС, сред които и България, призоваха следващата Европейска комисия да постави ядрената енергия наравно с възобновяемите енергийни източници, за да се постигне целта на континента за въглеродна неутралност до 2050 г., предаде АФП.

В същото време друга група от 11 държави, водена от Германия, призова за засилване на използването на възобновяеми енергийни източници, подчертавайки разделението в Европа по този стратегически въпрос.

"Следващата Комисия трябва да започне широкообхватен преглед на възможностите за финансиране, включително тези на Европейската инвестиционна банка, за проекти и технологии, които допринасят за нашата цел за въглеродна неутралност, без каквато и да е форма на дискриминация между алтернативни енергийни източници, които не използват изкопаеми горива", поиска Ядреният алианс, който включва Франция, България, Хърватия, Чехия, Финландия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Швеция.

"Комисията трябва да приеме мерки за опростяване и разширяване на достъпа до европейските фондове и да позволи финансирането на иновативни проекти, използващи ядрени технологии, включително за производство на нисковъглероден водород", поискаха тези държави, които са решили да заложат на атома, за да намалят емисиите си на парникови газове.

Радев: Инвестициите и трансферът на технологии са ключови за сътрудничеството между България и САЩ

След европейските избори през юни ще бъде назначен нов изпълнителен орган на ЕС за петгодишен мандат.

"Днес членовете на Ядрения алианс приеха текст, в който призовават Комисията да третира ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници на равна основа във всички бъдещи европейски текстове", приветства френският министър на енергийния преход Аньес Паниер-Рунаше, която се срещна с колегите си в Брюксел.

Едновременно с този призив група от 11 други държави призова за ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници в ЕС и представи редица предложения.

Тези страни, начело с Германия, призовават по-специално за развитие на междусистемните връзки на електрическите мрежи между европейските държави и за развитие на вътрешен енергиен пазар, който да включва водород от възобновяеми източници.

Те поискаха подкрепа на развитието на възобновяемите енергийни източници в съседните страни и за създаване на "зелени енергийни коридори", които да ги свържат с ЕС. Освен Германия, тази група, известна като "Приятели на възобновяемите енергийни източници", включва Австрия, Белгия, Дания, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Нидерландия и Португалия.
БГНЕС